ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nya upptäckten: Urbritten "Cheddar-mannen" var egentligen svart

Björn Berglund · 8 Feb 2018
Uppdaterad 8 Feb 2018
Arkeologerna vid Natural History Museum i London har byggt en rekonstruktion av Cheddar-mannens huvud utifrån hans arvsmassa.

Arkeologerna vid Natural History Museum i London har byggt en rekonstruktion av Cheddar-mannens huvud utifrån hans arvsmassa. Foto: Channel 4/Plimsoll Productions/IBL


Han levde för ungefär 10 000 år sedan och sägs vara en av de allra första "moderna" britterna. I rekonstruktioner och avbildningar har han alltid varit vit och ljushårig – men enligt färska rön var den så kallade Cheddar-mannen egentligen svart.

klar

Artikellänk är kopierad

Han hittades i en grotta i närheten av byn Cheddar i sydvästra England för över 100 år sedan. Cheddar-mannens benknotor är det äldsta fullständiga människoskelett som hittats på brittisk mark. Han levde strax efter att de första jägarna och samlarna slog sig ner på de brittiska öarna efter den senaste istiden.

Forskare vid Natural History Museum i London har nu kartlagt hela urbrittens arvsmassa. Resultatet pekar på att han hade blå ögon, mörk till svart hy och mörkt hår, skriver The Guardian, somhänvisar till en ny dokumentär från Channel 4. Det vill säga tvärt om från de rekonstruktioner och avbildningar som i 100 års tid framställt honom som ljushyad.

– Det visar sig verkligen att de påhittade raskategorierna som vi har är väldigt moderna eller nybyggda konstruktioner, som egentligen inte alls är tillämpliga på det förflutna, säger arkeologen Tom Booth, som arbetat med projektet, till The Guardian.

För att genomföra dna-analysen borrade forskarna ett två millimeter stort hål i det gamla kraniet för att utvinna några milligram benpulver. Från detta lyckades de sedan kartlägga hela arvsmassan och fick flera värdefulla ledtrådar till Cheddar-mannens ursprung och livsstil.

Resultatet pekar på att hans förfäder kom från Afrika och flyttade till Västeuropa via Mellanöstern innan de korsade den uråldriga landbryggan Doggerland som då band samman England med övriga Europa. Idag sägs ungefär tio procent av den brittiska befolkningen härstamma från den här populationen.

Undersökningen visade också att Cheddar-mannen inte är besläktad med människorna som bodde i samma grotta 5 000 år tidigare, före istiden. Fynd tyder på att dessa människor utförde kannibalistiska riter där de gnagde på människofingrar och tår och drack från polerade kranier.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro