ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nya vapnet mot butiksrånare: DNA-spray

Alva Forsberg Fierro · 4 Okt 2015
Uppdaterad 4 Okt 2015

Foto: TT


Handeln lanserar en ny metod för att sätta dit rånarna. DNA-spray i butikerna ska hålla gärningsmännen borta. – Spårning är en effektiv och avskräckande teknik, säger Per Geijer på Svensk Handel.

klar

Artikellänk är kopierad

Under första halvåret ökade butiksrånen med 15 procent, enligt Svensk Handel. Inom dagligvaruhandeln sker nästan hälften av rånen och många butiker har gått över till slutna kassasystem för att skydda sina kontanter, rapporterar DI.

– Rånarna har insett att pengarna ligger i varorna, inte i växelkassan, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer. 

Det handlar om lotter, tobak, kosmetika men även kött.

– Vi ser att rånen i våra butiker har blivit värre och värre. Det är svårt för vår personal att arbeta i den här miljön”, säger Bent Holm, vd för Netto Sverige till DI. 

►LÄS MER: Tjuv försökte stjäla elektronik – gömde varor i flingpaket

Med hjälp av ny DNA-spray hoppas livsmedelshandeln nu att rånen ska minska. Danska matkedjan Netto är först i Sverige med att testa sprayen i några av deras butiker.

Tekniken består av ett system som sprayar en vattendimma preparerad med speciellt framtagna DNA-molekyler över till exempel butiksentrén när ett överfallslarm aktiveras. 

Rånaren som springer ut ur butiken ”duschas” med DNA-molekyler som fäster vid hud och kläder och sitter kvar under flera veckor. Märkningen går att spåra via en databas till en specifik butik och därmed kan förövaren bindas till brottsplatsen. 

– Om det fungerar rullar vi ut det i butiker i de områden som hårdast, säger VD Bent Holm. 

►LÄS MER: Välklädda klocktjuvar härjar i Stockholm: ”Han var trevlig och skämtsam”

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro