ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nyagatan Patagonia – unga har sin egen förfest

Björn af Kleen · 24 Mar 2011
Uppdaterad 24 Mar 2011
Man får rejält med mat på denna sydamerikanska krog på Högbergsgatan.

Man får rejält med mat på denna sydamerikanska krog på Högbergsgatan. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Havskräftorna.
Havskräftorna.
Lammracksen.
Lammracksen.
God dessert.
God dessert.

Nyagatan Patagonia, sent lördag kväll. Ett uppklätt tjejgäng lekar med sina mobiler. Vad som ser ut som en andra dejt går på tomgång trots flera tömda drinkglas.

Ett gäng vinmosiga unga vuxna överväger om man ska ta ytterligare ett glas eller åka hem och däcka i bostadsrätten. På Södermalm i höjd med Mariatorget har det uppstått en fristad för städade ungdomar mellan 25 och 35 – det rör sig om ett sneakersbeklätt garde som jag gissar finner Teater-grillen för stekig och Carmen för sunkig. 

I en triangel mellan Marie Laveau, Morfar Ginko och Nyagatan Patagonia kan dessa dricka och äta till rimliga priser i en miljö som tycks dem hemtrevlig.

Väggarna på Nyagatan Patagonia – en sydamerikansk syster till den kvarterskrog som öppnade för några år sedan på Skånegatan – är beklädda med tapeter med trädmotiv och partier målade i en fyllig vinröd nyans som jag förknippar med första egna lägenheten.

Stilen försätter mig i melankoli – men för en viss åldersgrupp är denna ombonade interiör lika trygghetsskapande som Svensk Tenn är för Östermalmstanter. Kyparna har en kongenial approach; de serverar med en pratig ledighet som inte står kamratstödjare efter. Så här – varken servilt eller snobbigt – vill nog många ha sin restaurangupplevelse. I fråga om maten är gästen försäkrad – rätterna är så tilltagna i både storlek och konsistens att mättnaden sitter i långt in på söndagsförmiddagen.

Jag öppnar med en provoleta för 74 kronor: gratinerad ost med pesto toppad med rucola, ett slags smarrig sydamerikansk ostfondue som sätter standard genom att vara mer kladdig än delikat. Langostinos Puerto Madryn för 96 kronor – två havskräftor stekta i vitlök och vin – är ett mer festligt alternativ.

Huvudrätterna, så, levereras med tillbehör så skrymmande att de måste vara komponerade efter den gamla tallriksmodellen (med föreskriften om tre fjärdedelar kolhydrater). Till cordero patagónico, lammracks för 205 kronor, har Nyagatan byggt ett sandslott av potatis- och purjelökspuré. Och majskycklingen är stoppad med så mycket bräss att halva Argentinas kalvbestånd måste berövats sina lyxkörtlar (det vill säga sin bräss).

På detta panqueques för 75 – en crepe med kolasås. God bless Nyagatan Patagonia. Om alla Söderkids grundade lika väl som denna krogs gäster skulle kvarterets ungdomsakut på Maria beroendecentrum snart få slå igen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro