ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyanlända flyktingar luras in på svarta bostadsmarknaden

Joel Linde · 3 Nov 2015
Uppdaterad 3 Nov 2015
Boverkets Måns Norlin och Micael Nilsson har undersökt bostadssituationen för nyanlända flyktingar på uppdrag av Regeringen.

Boverkets Måns Norlin och Micael Nilsson har undersökt bostadssituationen för nyanlända flyktingar på uppdrag av Regeringen. Foto: Alamy, Morgan Karlsson, Privat


Utredningar visar att nyanlända flyktingar har blivit en måltavla för privatpersoner och kriminella som vill tjäna pengar på den svarta bostadsmarknaden. – Ett fruktansvärt utnyttjande av människor, säger utredaren Micael Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Att bostadsbristen är akut i stora delar av Sverige är knappast någon nyhet. Men i det tysta sker en systemnedbrytande, olaglig handel med lägenhetskontrakt, och en av de mest utsatta grupperna är nyanlända svenskar i behov av någonstans att bo.

På Facebook, Blocket och andra webbsidor säljs kontrakten mer eller mindre öppet, rapporterar tidningen Hem och hyra.

►LÄS MER: Experter om bostadsbubblan: Här är tipsen för att du ska klara en kris

Micael Nilsson och Måns Norlin är utredare på Boverket. De har undersökt bostadssituationen för nyanlända flyktingar på uppdrag av regeringen, och kan konstatera att det finns en omfattande svartmarknad.

– Ett andrahandskontrakt kan kosta 100 000 kronor, och ett förstahandskontrakt naturligtvis ännu mer. Och sen finns det förmedlare som också kan kräva 20-30 000 för att hjälpa till, säger Måns Norlin till Metro.

Exakt hur handels går till är oklart, men kommunanställda som har intervjuats för rapporten förklarar hur desperata nyanlända blir måltavlor för organiserad, olaglig handel med adresser och första- och andrahandskontrakt.

– Jag hade inte väntat mig det här. Jag trodde vi skulle hitta anekdotiska historier, men inte denna utbredda, kriminella verksamhet. Den är systemnedbrytande och ett fruktansvärt utnyttjande av människor, säger Micael Nilsson till Hem och hyra.

►LÄS MER: Många bostadskarriärer kommer att sluta i tårar

Polisen uppskattar att den illegala handeln med lägenhetskontrakt, i alla former, omsätter runt två miljarder kronor varje år, enbart i Stockholmsregionen. Företrädare för bostadsbranschen tror att mer än hälften av alla lägenhetsbyten involverar någon form av kriminalitet. Under 2014 mördades även fem personer i Stockholm som på olika sätt hade kopplingar till denna illegala marknad.

– Drivkraften som får det att blomstra är självklart bostadsbristen som är väldigt påtaglig. Och det är ju tyvärr ganska riskfritt, säger Kristian Halldin, analytiker på polisen, till Metro.

Kristian Halldin har kartlagt den illegala handeln med lägenhetskontrakt i Stockholm, och han konstaterar att en anledning till att handeln är så utbredd är att det är en lönsam verksamhet med låga risker.

– Dels är det ju en resursfråga. Det är inte ett brott som prioriteras, i och med att det är max två år (i fängelse) i straffskalan, man får inte använda hemliga tvångsmedel för att lyssna på folk när de pratar affärer, det är svårt att hitta pengarna som förs över och så vidare.

►LÄS MER: Flyktingar får förtur i bostadskön – nu hotas ansvariga politiker

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro