ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyanlända flyktingbarn möttes av lek och sagostund med polisen

Linnea Carlén · 17 Sep 2015
Uppdaterad 18 Sep 2015
Två poliser i Malmö som fångades på bild när de på tisdagskvällen höll en liten sagostund för barn på centralstationen.

Två poliser i Malmö som fångades på bild när de på tisdagskvällen höll en liten sagostund för barn på centralstationen. Foto: Matilda Niang


De flyktingbarn som anlände till centralstationen i Malmö tisdags kväll fick ett riktigt varmt – och ovanligt lekfullt – mottagande.

klar

Artikellänk är kopierad

Europa upplever just nu de största flyktingströmmarna sedan kriget på Balkan på 1990-talet. En del av de människor som flyr krig, terror och förtryck har Sverige som slutmål. För de barn som på tisdagskvällen anlände till centralstationen i Malmö blev det första mötet med den svenska polismyndigheten ett mycket lekfullt sådant.

På plats fanns nämligen flera poliser, varav några gick runt och pratade med de nyanlända barnen, lekte med käpphästar och läste sagor för dem på golvet i vänthallen.

► LÄS MER: Polisen: Till er med fördomar mot ensamkommande flyktingbarn

Matilda Niang jobbar på Migrationsverkets presstjänst och var under den aktuella kvällen på plats för att ta emot flyktingar och informera om hur de söker asyl. Hon fångade då sagostunden på bild.

– Jag tyckte bara att det var så himla fint. Man ser bilder på hur polis i andra europeiska länder sprutar tårgas på barn och vuxna som de möter. Det här är människor som många gånger har varit på flykt länge och är helt utmattade, och då tyckte jag att det var fint att vår polis i Sverige kunde visa på en kontrast till det, säger Matilda Niang till Metro. 

Hon har likt många andra även sett och berörts av bilden på den danska polisen som leker med den sexåriga flyktingflickan Noor Al-Saedi utmed motorvägen i Danmark under hennes färd till Sverige.

– Det är jättepositivt att visa att det finns myndigheter i länder som också är mänskliga, eller vad man ska säga, som kan sprida värme omkring sig, framförallt till barn som är jättetraumatiserade av allt som de har varit med om under sin flykt. Man är så ledsen när man tittar på nyheterna nu, och så ser man sånt här och får lite mer hopp.

► LÄS MER: Flyktingflickan Noor, 6, tackar polisen som lekte med henne

Lars Förstell, pressansvarig på polisen i Malmö, säger till SVT Nyheter att sagostunden är ett sätt att visa värme och medmänsklighet för en utsatt grupp.

– Många är utmattade efter att ha rest länge under svåra förhållanden. Vi har medvetet valt att ha ett antal poliser på plats i syfte är att bidra till en känsla av trygghet och lugn.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro