ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyanlända Marina: Sänk inte min lön – jag har kämpat hårt för att få jobb

Metro · 22 Feb 2016
Uppdaterad 24 Feb 2016

Foto: Montage/TT/Privat


Den senaste tiden har det hörts förslag om lägre löner för nyanlända. Jag har kämpat hårt för att lära mig svenska och få ett jobb. Därför accepterar jag inte att min lön sänks – det skulle vara samma sak som att sänka mitt värde som människa, skriver Marina Takla, som arbetar som servitris i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

"Kämpa på, så blir livet snart bättre." Det har varit mitt motto de senaste två åren.

Jag har kämpat hårt för att lära mig svenska och därmed få ett jobb. Mitt mål har hela tiden varit att komma in i samhället. Det kändes skönt när jag fick mitt första jobb i Sverige. Förslag om att sänka lönen för nyanlända, alltså sådana som mig, är obehagliga och gör ont.

Jag vill inte, och accepterar inte, att min lön sänks. Jag har kämpat lika hårt som alla andra för att få ett jobb. Dessutom jobbar jag och studerar samtidigt, som många andra. Jag arbetar fyrtio timmar i veckan och betalar skatt. Vi lever i Sverige – jämställdhetens land – där alla människors arbetskraft borde vara lika mycket värd. Så varför skulle min arbetskraft att vara billigare än någon annans?

► LÄS MER: C vill ha lägre löner för nyanlända

Möjligheten att få ett jobb med en anständig lön är en chans som alla måste få, oavsett om personen är nyanländ eller inte. Jag kommer aldrig att gå med på att min lön sänks bara för att några tror att det kanske är ett bra förslag. Det är i själva verket en form av utnyttjande.

Anledningen till att facken grundades var att man ville stoppa utnyttjandet av arbetande människor. Sverige var – och är fortfarande – ett av de länder som kämpar mot exploatering. Men i framtiden kan jag komma att bli utnyttjad bara för att jag inte bott mer än två år i Sverige. Det känns orättvist att lösa problemen genom att exploatera sådana som mig.

► LÄS MER: "Våga anställ en nyanländ – man måste inte kunna perfekt svenska"

Precis som ni har jag räkningar som måste betalas. Resor i kollektivtrafiken. Hyra. Det lilla som blir över skickar jag till min familj som fortfarande är kvar i vårt hemland, för att de ska kunna täcka de skyhöga kostnaderna för mat och andra varor. Detta medan mina kollegor sparar pengar för att kunna åka på semester. Så hur skulle jag klara om min lön sänks?

Min arbetskraft ska inte vara billigare än andras i det här landet. Jag är människa precis som ni och är värd att bli behandlad precis som alla andra. Jag accepterar inte att min lön sänks – det skulle vara samma sak som att sänka mitt värde som människa.

Marina Takla

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro