ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyanländas förstaval: Ett jobb inom välfärden

Staffan Erfors · 4 Jul 2017
Uppdaterad 4 Jul 2017
Linda Hedström Eriksson, verksamhetsansvarig på Diversify.

Linda Hedström Eriksson, verksamhetsansvarig på Diversify. Foto: Staffan Erfors


Skola, vård och omsorg kommer högt upp på önskelistan när nyanlända får välja själva var de vill arbeta, det visar en rykande färsk rapport som presenteras 
i Almedalen i  dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Många nyanlända har lågt förtroende för Arbetsförmedlingen men de flesta har däremot ett mycket högt förtroende för Sveriges regering och det svenska samhället i stort. Och det stora flertalet är öppna för att ta ett jobb utanför den egna professionen, visar en ny rapport från Stiftelsen Diversify, huvudägare i rekryteringssajten Just Arrived.

– 86 procent av de som deltagit i rapporten vill helst arbeta inom offentlig verksamhet. När vi sedan frågade inom vilken bransch de helst vill jobba fick vi som etta utbildningssektorn, tvåa bygg- och -anläggning, trea mjukvara och data medan vård och omsorg kom på fjärde plats, säger Linda Hedström Eriksson, verksamhetsansvarig på Diversify.

Rapporten, som tagits fram av Diversify i samarbete med Universum, baserar sig på en undersökning som genomfördes under våren bland nyanlända flyktingar i Sverige – den stora majoriteten från Syrien.

– Givet de osäkra förhållanden som dessa nyanlända kommer ifrån är det logiskt att man söker sig till ett jobb där det finns en stabilitet, en trygghet och en långsiktighet. De flesta nyanlända har ett mycket högt förtroende för Sverige i stort, som offentlig verksamhet representerar, vilket också kan förklara varför just offentlig sektor rankas så högt, säger Linda Hedström Eriksson.

Totalt 680 personer har deltagit i undersökningen titulerad ”De nyanländas röst”. Knappt hälften av dem har grundskole-, gymnasie- eller yrkesutbildning medan över hälften har en akademisk examen.

– Vi frågade också vad de upplevde som det största hindret från att komma in på den svenska arbetsmarknaden. De flesta svarade det svenska språket, säger Linda Hedström Eriksson.

Att ha ett jobb och vara självförsörjande, att lära sig svenska och att skaffa sig svenska vänner angavs som de tre viktigaste faktorerna för att känna sig som en del av det svenska samhället.

pil
Fakta

Presenteras i dag• Rapporten kommer att presenteras och diskuteras under seminariet ”Don’t talk about me, without me” i Alme-dalen i dag, där bland annat Metro-krönikören 
Abdulla Miri deltar tillsammans med representanter från Centerpartiet, Miljöpartiet och Företagarna.

Om rapporten• 680 deltagare.• Genomförd mellan 17 maj 2017 och 14 juni 2017.• Insamlingskanaler: Facebook, ambassadörer, mejl via Just Arriveds databas.• Majoriteten av de som svarat bor i Stockholm, Göteborg och Malmö.• Läs rapporten på diversifyfoundation.org.

klar

Artikellänk är kopierad

Staffan Erfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro