ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyår är nystart

Annika Wihlborg · 19 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Anna Glas tycker det är bra att fundera på vad man vill åstadkomma under det kommande året. 

Anna Glas tycker det är bra att fundera på vad man vill åstadkomma under det kommande året.  Foto: Roine Karlsson


klar

Artikellänk är kopierad

Att då och då skriva ner vad du åstadkommit och vad du vill åstadkomma är nyttigt för din personliga utveckling. Nu till nyår är ett perfekt tillfälle för ett bokslut.Strax före årsskiftet är det ett bra läge att sammanfatta året och avsluta saker och ting för att ge sig själv en nystart efter nyår.– Jag gör två bokslut per år, ett kring jul och ett strax före semestern. För min del är det ett sätt att titta tillbaka, se vad jag har åstadkommit och fundera över vilka mål jag vill sätta för det kommande halvåret. Att knyta ihop säcken handlar mycket om att vara närvarande fysiskt och mentalt, se det som har varit och vad jag vill göra, att låta mina känslor vara med, fira mig själv och fundera på vad jag vill göra annorlunda och vad jag skulle vilja göra mer, säger karriärcoachen Anna Glas.

Hon rekommenderar alla att sätta sig ner och göra ett års- eller halvårsbokslut strax före nyår. Fundera på vad du är nöjd med och vad du inte lyckades lika bra med. Försök dra lärdom av dina erfarenheter och analysera dina prioriteringar.

Det finns flera sätt att sammanfatta året. Att göra en tidslinje eller en trappa där varje månad symboliseras av ett trappsteg är två varianter. Att skriva ner det man kommer fram till är, enligt Anna Glas, en nödvändighet för att det inte ska rinna ut i sanden.– En bra anledning till att knyta ihop säcken är att det ger dig tid att reflektera över vad du åstadkommit och att du får tid att fundera på vad du vill åstadkomma under nästkommande år.

Genom att sätta upp lång- och kortsiktiga mål för dig själv och din utveckling vet du vart du är på väg och kan på så vis öka motivationen såväl i arbetet som på fritiden, säger Anna Glas.   

Så knyter du ihop jobbsäcken

Skriv bara ner mål som du säkert vet att du själv står bakom till hundra procent. Ofta styrs vi av chefens eller vännernas ambitioner när vi sätter upp våra personliga mål. Sätt bara upp mål som du känner dig motiverad inför och som du har en realistisk chans att uppnå.När du går igenom dina karriärmässiga prestationer under året som gått kan du identifiera de perioder när du har det som mest intensivt på jobbet. Dra ner på dina ambitioner för den perioden när du gör din planering. Glöm inte att vara schyst mot dig själv om du har nått dina mål.Dela upp dina mål i tre kategorier: karriärmässiga, privata och personliga.  Glöm inte att lägga in belöningar när du uppnått dina mål. Var inte för karriärinriktad i dina mål. Genom att exempelvis gå en kvällskurs kan du växa och utvecklas som person, vilket du också har stor nytta av i karriären.Fyra bra frågor att ställa sig när du sammanfattar året är: ”Vad behöver jag sluta med som jag gör i dag?”, ”Vad behöver jag göra mindre av?”, ”Vad behöver jag börja med som jag inte gör i dag?” och ”Vad behöver jag göra mer av?”Testa att knyta ihop säcken med någon som stöttar dig och som du litar på. Det kan vara en kompis, kollega eller familjemedlem. Gör ett gemensamt bokslut över det gångna året och agera bollplank åt varandra.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Wihlborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro