ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyblivna miljövänner – trafikens värsta cykelbusar

Fredrik Beckman · 4 Maj 2012
Uppdaterad 4 Maj 2012

Typiske cyklisten som kör mot rött: Den som ställt bilen för miljöns skull, menar polis. Här är platserna i Göteborg där flest får böta för att ha kört mot rött ljus. – Vissa kör som galningar, säger cykelpolisen Thomas Åsenlöf.

klar

Artikellänk är kopierad

Våren har slagit till med cykelvänlig värme. Och det är många som kör mot rött vid cykelbarnsdelen på övergångsställen i stan.

Trots att många studenter cyklar är det inte de unga som är värst, enligt polisen.

– Studenter har ställt in sig på vad som gäller för flera år sedan. De som åker fast är medborgare mellan 25 och 65 år som cyklar året runt, säger Thomas Åsenlöf

– De här som åker fast är personer har blivit miljömedvetna och ställt bilen. När man nu har blivit miljövänlig får man köra som man vill, tycker de. Vissa kör som galningar.

Efter att ha bötfällt mellan 200 och 300 personer per år i flera år, dök antalet bötfällda till 45 förra året. Anledningen är en omorganisation.

– Det tyckte vi inte om. Vi kunde inte ägna så mycket tid som vi ville, vi lade mycket kraft på övriga fordon i centrum. Cyklisterna har inte bättrat sig, säger Thomas Åsenlöf.

I år kan cykelpoliserna ägna mer tid åt cyklisterna igen.

Sedan några år har antalet personer som cyklar året runt till och från arbetet fördubblats. Thomas Åsenlöf pekar på att det kan komma att öka ytterligare 50 till 60 procent när trängselskatten införs.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro