ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nybörjare 2007 – så går det för dem nu

Mary Örnborg · 18 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
2007 skrev Metro Teknik om Ann Louise Norén och matningsroboten Bestic. Tre år senare är roboten ännu enklare att använda och tolv stycken står klara för försäljning. 

2007 skrev Metro Teknik om Ann Louise Norén och matningsroboten Bestic. Tre år senare är roboten ännu enklare att använda och tolv stycken står klara för försäljning.  Foto: Lotta Bergseth


Vissa företag som Metro Teknik skrivit om minns vi lite extra Det är dags att följa upp och se hur det har gått Här är åtta företag – då och nu

klar

Artikellänk är kopierad

Klicka på urklippet för större version.
Klicka på urklippet för större version.

”Tolv Bestic-robotar är färdiga att säljas”

Det går inte över en natt att ta fram en färdig teknisk produkt. Det vet Sten Hemmingsson och ingenjören Ann Louise Norén som utvecklade en prototyp av roboten Bestic i slutet av 2006.

Roboten är ett hjälpmedel som låter rörelsehindrade personer äta på egna villkor. – Först nu är produkten färdig.  Tolv Bestic-robotar är nu testade och färdiga att säljas, säger Ann Louise Norén.

Tre år tidigare hade grundarna hoppats på att Bestic skulle vara en helt klar produkt i vid årsskiftet 2007/08.– Tyvärr har det tagit tid att finjustera de tekniska detaljerna i roboten. De nödvändiga förbättringarna innebär att roboten nu skopar ut maten bättre från tallriken och dess-utom har den anpassats så att den är enkel att använda oavsett vilken typ av rörelsehinder en person har, säger Ann Louise Norén.

Bestic AB är på väg att sluta ett avtal med sjukvården och redan i höst hoppas man på att få sälja den första Bestic-roboten.– Vi väntar bara på att få svar om CE-märkningen av roboten. När det är klart kan vi börja sälja på allvar.

Hittills har finansieringen för att utveckla och färdigställa roboten klarats med hjälp av medel från bland annat stiftelsen Promobila och Hjälpmedelsinstitutet.– Min kollega Sten Hemmingsson har också betalat en hel del ur egen ficka.

Bestic AB:s nästa steg är att växla upp takten.– Vi behöver få in en samarbetspartner som kan hjälpa oss med försäljning. Jag har själv varit för upptagen med att utveckla tekniken och inte hunnit med att sälja in produkten.

Klicka på urklippet för större version.
Klicka på urklippet för större version.

”Vi orkar inte riktigt driva projektet”

En kapsel skulle kunna ersätta dyra gastroskopiundersökningar och spara miljoner för sjukvården, tänkte grundarna av Färgklämman AB, ingenjörerna Bosse Gustavsson och Klas Stoltz.

De tog fram en prototyp av kapseln Medibuz för provtagning av mag- och tarminnehåll.  Kapseln sväljs hel och när den kommer ut den naturliga vägen visar ett färgomslag i kapseln om bakterier finns i magen eller tarmarna.  – Medibuz var en spinn-offprodukt från vår dagliga verksamhet där vi gör färgampuller till klämmor för stöldmärkning till detaljhandeln, säger Klas Stoltz.

Sedan de lanserade idén om har företaget lyckats få ett metodpatent i USA. Men det har gått trögt att skapa ett större intresse för innovationen.– Vi har ju kommit till åren och orkar inte riktigt driva det här projektet. Men vi tror ändå på att det är en bra produkt och att det finns en global marknad för den, säger Klas Stoltz.

Kapseln är tekniskt färdigutvecklad men inte kemiskt. Bland annat behöver kapseln ett nytt cellulosamaterial för att inte lösa upp sig redan i magsäcken för provtagningar i tarmarna.– Det är just för provtagning i tarmarna som vi tror att kapseln Medibuz främst skulle kunna göra nytta. I dag är det svårt att ta prover i tunntarmen för att upptäcka exempelvis cancer.

Klicka på urklippet för större version.
Klicka på urklippet för större version.

12 kommuner har deras Ippi

Ippi har ett tekniskt innehåll som en mobiltelefon men drivs genom TV:ns  skärm och högtalare.

Med en förenklad fjärrkontroll kan användaren enkelt styra tekniken via TV:n.

Upphovsmannen Kjell Lindén och kollegan Mats Segerström lanserade produkten inom bolaget In View. 

Så småningom visade sig  Ippin var ett bra redskap för hemtjänsten att kommunicera med sina äldre.

Företaget släppte tanken på att göra en kommersiell produkt och inriktade sig på äldreomsorgen.– Vi är på god väg att bearbeta den svenska marknaden – sedan väntar Norden och därefter resten av världen, säger  Kjell Lindén.

Klicka på urklippet för större version.
Klicka på urklippet för större version.

Lever ännu på EU-bidrag

I skånska Staffanstorp ligger det lilla företaget Airglass AB som med materialet aerogel utvecklat ett fönsterglas med extremt god isolerande egenskap. 

Airglass AB hoppades vid det tillfället på en serietillverkning av glaset, som skulle kunna ingå i solfångare för att värma upp svenska villor såväl som Shanghais skyskrapor.– Vi har dock gett upp tanken på att slå oss in i fönsterbranschen eftersom det kommersiellt har gått trögt de här åren och för att den branschen fortfarande är konservativ. Vi inriktade oss därför på marknaden för solfångare, säger vd Leif Gullberg.

Klicka på urklippet för större version.
Klicka på urklippet för större version.

De är kvar i testfasen

För tre år sedan utvecklade företaget Emstone en sprängteknik som till skillnad mot dynamit inte ger några vibrationer vid explosionen.

I dag har Emstone flyttat till Göteborg och  produkten har fortfarande karaktären av en prototyp.– Vi är fortfarande kvar i testfasen av sprängtekniken. Hittills har tekniken testats av byggföretag som NCC och Skanska samt inom olika industrier. Nu ska SKB testa den. För dem är den intressant eftersom det inte går att spränga med dynamit vid kärnkraftverk, säger Erik Ahnberg, grundare och vd för Emstone.

Klicka på urklippet för större version.
Klicka på urklippet för större version.

De fick ändra koncept

Det pratades om att nästa Google kunde finnas i Malmös hamnkvarter. I Kockums gamla lokaler flyttade företaget Polar Rose, som konstruerade en ny sorts sökmotor för bilder, in. 

Med sin avancerade bildanalys och teknik för ansiktsigenkänning utmärkte sig Polar Rose som ett av Sveriges hetaste internetbolag. 

Men bara några år senare har företagets koncept ändrats mot framför allt den mobila marknaden.  – Fram till i dag har vi utvecklat tre nya produkter som riktar sig till den mobila marknaden och marknaden för sociala nätverk, säger Carl Silbersky, vd på Polar Rose.

Klicka på urklippet för större version.
Klicka på urklippet för större version.

Skriver avtal inom kort

Företaget Cortus flyttade in på inkubatorn Sting i Kista 2007.  Med sig hade företaget en idé om en process-teknik att förgasa biomassa.

Tanken med process-tekniken Woodroll var att industrin skulle ersätta fossila bränslen med förnyelsebart bränsle framställt med ved.

Tekniken utvecklades på Sting och döptes till Woodroll.  –  Det har gått bra för oss. Vi har bland annat hunnit med att göra utvecklingsfall och pilottester av Woodroll tillsammans med KTH. Vi har även kommersiella partners med oss i dag, säger Rolf Ljunggren, vd och en av grundarna av Cortus.

Klicka på urklippet för större version.
Klicka på urklippet för större version.

Har vuxit ur sina lokaler

En digital teknik för att analysera celler utan att behöva färga och räkna dem manuellt utvecklades av Phase Holografic Imaging AB.

Tekniken innebar att analysen kan göras på några minuter mot tidigare uppemot en timme. Tre anställda i företaget jobbade med utvecklingen av analysmetoden.– Företaget har i dag växt ur Ideons lokaler – vi har blivit klart större och mer etablerade. Dessutom har vi nyligen utvecklat vår tredje generations instrumentering  –  som också är marknadsmässig, säger Peter Egelberg vd på Phase Holografic Imaging AB.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro