ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nybörjarens guide till ensamätning: »Skit högaktningsfullt i vad folk tycker«

Jonas Cramby · 11 Nov 2018
Uppdaterad 11 Nov 2018
I New York har man startat Solo Diners week.

I New York har man startat Solo Diners week. Foto: Unsplash


Ensamma foodisar med mobilkameror behöver inte vara allt. Det finns till exempel specialkvällar för mingelsugna ensamätare. Här är tre tips för dig som vill göra ensamätning ännu enklare.

klar

Artikellänk är kopierad

Fram till alldeles nyss har ensamätare haft det ganska tufft på krogen. Man kallas pinne av krögarna som hellre vill servera par och sällskap och andra gästers medlidsamma blickar kan få en att känna sig patetisk.

Denna attityd har sakta börjat ändras. Ensamma foodisar med mobilkameror har blivit en vanlig syn på fine dining-restauranger och den amerikanska bokningssajten Open tables ensambokningar har de senaste åren ökat med 62 procent.

I New York har man startat Solo Diners week, en vecka då ensamätarna får special-erbjudande och bättre priser, och i Stockholm har Oaxen Slip börjat med Oaxen Solo – specialkvällar för mingelsugna ensamätare.

1. Välj rätt krog

När ensamätaren väljer ställe är det ofta enkelt eller lyx som gäller. På ett fik eller snabbmatsrestaurang är så klart ingen som höjer ögonbrynen om man äter ensam, ej heller på de flesta pubar, STÖL- och plankstekshak och enklare indier, thaiställen eller kinakrogar. Med den kringresande, internationella foodiens genombrott är det numera heller inget konstigt att äta ensam på fine dining-ställen – om du inte vill misstas för en sådan så klart. Nej, det är i så fall på mellanklasskrogarna som det ibland kan kännas lite pinigt att äta ensam på. Men det finns sätt att komma undan detta.

2. Välj rätt plats

Vill du äta ensam bland en massa dejtande par och kompisgäng på en mellanklasskrog utan att känna dig som om du tar upp värdefullt krogutrymme så är baren klassisk ensamätarmark.Här känns den ensamma pinnen plötsligt cool och mystisk och inte som om dejten inte dykt upp. Det ökade ensam-ätandet har också fått konsekvensen att allt fler restauranger har så kallade community tables, långbord, där ingen märker av en ensamätare ens om hen blir packad och desperat snyftande börja ringa gamla ex.

3. Använd snuttefilten rättEn mobil, tidning eller bok är klassiska och (ganska genomskinliga) sätt att signalera till omvärlden att ja jag äter ensam och har du nåt problem med det så märker jag inte det för jag har näsan klistrad vid en skärm/sida. Dock gäller det att använda dem rätt. Att kolla film på sin smartphone medan man äter är till exempel för avslappnat och går du på finkrog och plåtar varenda vinflaska och saltkar får du räkna med att bli tagen för en irriterande foodie. Det enklaste sättet att soloäta ute är att högaktningsfullt skita i vad folk tycker om dig. Du är vuxen nu och vill du sitta vid en tvåa och prata med en låtsaskompis rakt över dig så kan du göra det.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro