ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyförlöst med cancer fick vänta två dygn på operation

Leif Oldenburg · 25 Jun 2014
Uppdaterad 25 Jun 2014

Den gravida kvinnan hade en elakartad tumör i levern. Hon födde ett friskt barn – men det dröjde nästan två dygn innan kvinnan opererades för komplikationer. Tre månader senare avled hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter förlossningen drabbades kvinnan av en kraftig blödning och överfördes till intensivvårdsavdelningen. Men på grund av bristande kommunikation inom sjukhuset var det under tio timmar oklart vilken klinik som var ansvarig för kvinnans vård.

”Det fanns tveksamheter om vem som var patientansvarig”, skriver sjukhuset i sin lex Maria-anmälning.

Först 1,5 dygn efter förlossningen opererades kvinnan. Hon hade då förlorat mycket blod och stora delar av levern opererades bort.

Händelsen inträffade på ett sjukhus i norra Sverige för tre år sedan. Sjukhusets egen utredning var klar redan sommaren 2012, men glömdes bort och skickades inte in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, förrän sommaren 2013.

Sjukhuset medger att man brustit på en rad punkter och redogör för ett åtgärdsprogram som ska förhindra liknande händelser i framtiden.

Med undantag för den försenade utredningen anser Ivo att sjukhuset har fullgjort sin anmälningsplikt enligt lex Maria och avslutar ärendet.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro