ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nygammal myndighet för språkvård

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är nuvarande Språk- och folkminnesinstitutet (Sofi) som sammanförs med de ideella föreningarna Svenska språknämnden och Sverigefinska språknämnden. Även regeringskansliets arbete för tydligare myndighetsspråk knyts till den nya myndigheten.

Sofi sprider kunskap om svenska dialekter, namn och folkminnen. Svenska språknämnden ger ut ordböcker och svarar på språkfrågor.

Förutom att vårda det svenska språket ska myndigheten bygga upp en statlig språkvård för svenskt teckenspråk samt de nationella minoritetsspråken romani chib, meänkieli (tornedalsfinska) och jiddisch. -Det handlar om att bygga upp en språkvård för dessa minoritetsspråk, för det finns inte mycket i dag, säger kanslirådet Birgit Gunnarsson vid utbildnings- och kulturdepartementet. Chef för den nya myndigheten blir Björn Lindquist, i dag direktör vid Sofi.

Bakgrunden till den nya språkmyndigheten är regeringens proposition Bästa språket och riksdagens beslut i vintras om nationella språkpolitiska mål. På onsdagen tog regeringen beslut om en ny instruktion för Institutet för språk och folkminnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro