ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nyheterna från Apples event – så fungerar de i Sverige

Henrik Ek · 12 Sep 2017
Uppdaterad 13 Sep 2017
Metros Henrik Ek är på plats i San José för Apples event.

Metros Henrik Ek är på plats i San José för Apples event. Foto: Jonas Ekelund, Ljud&Bild


Iphone X heter Apples nya telefonmodell som kommer till Sverige i november. Priset: hisnande 13 195 kronor för värstingmodellen. Men Apple presenterade fler nyheter – ett par aktuella för den svenska marknaden i synnerhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Apple tv

Den nya modellen av Apple tv – Apple tv 4K – är precis vad användarna hoppats på i en ny mediahub.

4K, HDR10 och Dolby Vision vid sidan om en processor bra nog att hantera tämligen avancerade spel.

Men den största nyheten för svensk del är appen ”tv” – en tjänst som funnits på andra marknader sedan den senaste uppdateringen men som nu kommer till Sverige som ett av få länder. Appen sammanför sportkanaler, filmkanaler och linjär tv med on-demand som vi vant oss vid genom Netflix och Itunes store.

I den snabba presentationen av nyheten framkom att Svt play, C more och Viaplay alla kommer att inkorporera sina respektive strömmade plattformar i Apples tv-app. Appen finns även i Ios och därmed kommer de svenska tv-leverantörerna att göra det enklare att se på tv på telefoner och i Ipad.

Priser: Apple TV 4K (32GB, 64GB) 1995 kr respektive 2195 kr

Tillgänglig: 22 september

Apple Watch

Det som däremot inte kommer till Sverige initialt är Apples nya uppdaterade Apple Watch, ”Series 3”, med mobilstöd.

Klockan kommer på en rad andra marknader att ha inbyggd mobildata och därmed i sig självt kunna sköta samtal och mottagande av e-post och meddelanden, liksom att strömma musik, utan att användaren behöver ha sin telefon i närheten.

I övrigt var uppdateringarna av klockan tämligen ordinära.

Priser: Apple Watch Series 3, 38 mm Aluminum med Sport Band och Apple Watch Nike + Series 3 38mm Aluminum med ”Nike Sport” kostar 3695 kr

Apple Watch Series 3 42 mm Aluminum med Sport Band och Apple Watch Nike + Series 3 42 mm Aluminum med ”Nike Sport” kostar 3995 kr.

Tillgänglig: 22 september

Iphone

Det alla pratade om efteråt var förstås Apples nya serie telefoner; Iphone 8 och 8 Plus samt Iphone X (tio).

Iphone 8 är en naturligt uppdatering av Iphone 7 och rymmer det väntade i form av prestandahöjningar: något bättre display, snabbare processor och mer lagringsutrymme för samma pris.

Den stora nyheten i Iphone 8 är den trådlösa laddningen, vilket konkurrenter haft länge. Teknologin heter ”Qi” och Apple verkar vilja bygga just detta till en universell standard för induktionsladdning. Bland de som stöttar Qi hittar vi Ikea som redan i dag bygger in trådlös laddning i flera möbler.

Iphone X (tio) var presentationens självklara huvudnummer. Borta är hemknappen i telefonens nederkant och istället ska en sveprörelse från nederkanten ta användaren tillbaka till startskärmen. Allt ett led i att förstora displayen.

Men i och med att knappen försvinner så försvinner även ”touch id” – fingeravtrycksläsaren som blivit en av smarta telefoners mest uppskattade funktioner. I synnerhet på platser där du kan godkänna betalningar med telefonen genom ett tryck med tummen.

Istället för touch id presenterade Apple ”face id” som – enligt dem sjävla – är betydligt säkrare än fingeravtryck. Tre olika kameror scannar ditt ansikte och låser upp telefonen (eller din bank-app eller någon annan tjänst) oavsett om det är ljust eller mörkt i rummet du sitter.

Apple har till och med jobbat med professionella masktillverkare i Hollywood för att försäkra sig om att systemet inte ska gå att lura.

Displayen i Iphone X, som alltså täcker mer eller mindre hela framsidan, är inte 4K-upplösning, men väl av OLED-teknologi och med en upplösning på 2436×1125 (458 pixlar per tum). Det är bra, men inte bäst i klassen.

De nya 12-megapixelkamerorna – två stycken intill varandra – verkar kunna leverera bättre än tidigare, men det är för tidigt att säga exakt hur bra de faktiskt är.

Priser: Iphone 8, 64GB 7 995 kr, Iphone 8, 256GB 9 695 kr, Iphone 8 Plus, 64GB 9 095 kr, Iphone 8 Plus, 256GB 10 795 kr.

Tillgänglig: 22 september

Priser: Iphone X, 64GB 11 495 kr, Iphone X, 256GB 13 195 kr

Tillgänglig: 3 november

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro