ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyhetsbyrå: Falska teckentolken deltog i brutalt dubbelmord

Anders Göransson · 16 Dec 2013
Uppdaterad 16 Dec 2013

Foto: AP/TT


Allt mer oroande och pinsamma uppgifter kommer kring mannen som skulle teckentolka vid minnesstunden för Mandela. Han var inte bara en bluff som teckentolk, och enligt egna uppgifter hörde röster”. Mannen som stod bara ett par meter från Obama och andra världsledare var med vid ett brutalt dubbelmord 2003, då två män brändes till döds.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP/TT

Den numera världsbekante mannen, Thamsanqa Jantjie, ska tillsammans med flera andra män varit med när två män, som hittats med en stulen TV-apparat, råkade ut för en folkmobb i Soweto, en förstad till Johannesburg. Männen dödades genom att man satte eld på bilddäck som placerats runt deras halsar.

Att Jantjie var med vid händelsen intygar en av hans kusiner och ytterligare tre av hans vänner för nyhetsbyrån AP. När övriga misstänkta åtalades slapp Jantjie, eftersom myndigheterna bedömde att hans psykiska hälsa inte medgav att han ställdes inför rätta.

I stället hamnade han på institution i ett drygt år, innan han återvände till sitt hem i utkanten av Soweto.

Att bränna ihjäl folk med bildäck, så kallad ”necklacing”, var enligt AP en ganska vanlig våldsmetod under apartheid-tiden, då svarta grupper misstänkte andra svarta för att hjälpa den vita regeringsmakten eller motarbeta dem politiskt.

Tisdagens incident med den märkliga teckentolken är djupt pinsam för Sydafrikas regering. Mannen skulle tolka världsledarnas tal men gesterna han levererade var ett närmast obegripligt flaxande, enligt teckenspråksexperter.

Själv har han sagt till AP att han lider av schizofreni och hallucinerade och såg änglar under talen, vilket störde tolkningen. Uppgifter om vem som hyrt in honom och om hans eventuella utbildning i tolkyrket har hittills visat sig svårkontrollerade.

Regeringen har nu beordrat en fullskalig utredning av hur det gick till när han fick uppdraget och huruvida han genomgått någon säkerhetskontroll.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro