ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nykomlingen och veteran belönades på galan

Sebastian Chaaban · 21 Jan 2013
Uppdaterad 22 Jan 2013
Gabriela Pichlers debutfilm ”Äta sova dö” knep hem flera priser. 

Gabriela Pichlers debutfilm ”Äta sova dö” knep hem flera priser.  Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX


Storfavoriterna blev belönade på Guldbaggegalan. Och en nykomling fick pris för sin första film – någonsin. – Det är min första film, så det betyder mycket att vinna, säger Nermina Lukac, från Äta sova dö.

klar

Artikellänk är kopierad

Den röda mattan rullades under måndagskvällen ut på Cirkus för Sveriges största filmstjärnor. 

Och 19 Guldbaggar fick under kvällen ett nytt hem. 

På förhand var ”Call girl” av Mikael Marcimain, en av storfavoriterna. Den kontroversiella filmen var nominerad i hela 11 klasser. Innan tv-sändningen ens hade börjat hade Call girl hunnit plockat hem fyra priser – men sedan missade man de tunga kategorierna. 

En annan favorit var Gabriela Pichlers debutfilm ”Äta sova dö”, som kritikerna har älskat. Och filmen vann förutom priset för bästa manus och bästa regi även utmärkelsen bästa film.

– Film är en lyxsysselsättning och vi ska vara jävligt tacksamma att vi får ägna oss åt det. Det är en lyx att få leka som vuxen och hitta på de här låtsasvärldarna som vi gör och det är en lyx som ska vara öppen för alla, sa en tacksam Gabriela Pichler.

Och det var inte enda Guldbaggen som Äta sova dö fick. 

Nermina Lukac som spelar huvudrollen tog hem en bagge för Bästa kvinnliga huvudroll.

–  Oj, jag är lite nervös. Det är min första film jag någonsin varit med i så det betyder mycket att vinna den här Guldbaggen, sa en tagen Lukac. 

Bästa dokumentär gick till Oscarsnominerade och hyllade Searching for Sugar Man av Malik Bendjelloul, vilket rev applåder från publiken. 

Johannes Brost stod för 2012 stora comeback med huvudrollen i Avalon. 

– Tack så hemskt mycket. När jag gick på scenskolan trodde jag aldrig att jag skulle stå på cirkus, under direktsändning och få ta emot en stor insekt och vara så glad och stolt. Tack!, sa Brost. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro