ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nykter man nekades öl – nu stämmer han krogen

Elina Bratt Lejring · 14 Feb 2013
Uppdaterad 14 Feb 2013
Mannen fick inte köpa öl Mannen fick inte köpa öl. Nu stämmer han krogen för diskriminering.

Mannen fick inte köpa öl Mannen fick inte köpa öl. Nu stämmer han krogen för diskriminering. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SCANPIX


Mannen skulle gå ut på krogen och äta en bit mat. Han var helt nykter och skulle just beställa en öl till maten. Då blev det kalla handen. Nu stämmer han krogen för diskriminering.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, blev mannen nekad att köpa öl med kommentaren "Jag kan ju inte veta vilka mediciner han tar". Kommentaren var riktad till mannens assistent, som också var med vid tillfället.

Båda två förklarade för restaurangpersonalen att han inte tar några mediciner som är farliga ihop med alkohol. Men det spelade ingen roll. Personalen vägrade att servera honom någon öl.

– Det har aldrig hänt förut att jag har blivit nekad, vare sig på krogen eller på Systembolaget. Jag blev arg, ledsen och kränkt, säger han till tidningen Mitt i.

Mannen anmälde händelsen till DO, som nu har beslutat att driva fallet i domstol. De yrkar på att krogen ska ersätta honom med 50 000 kronor. Rättegången kommer att hållas senare i vår.

Mannen sitter i rullstol och har spastiska ryckningar i armarna. Han har även afasi, vilket gör att han ibland har svårt att får fram rätt ord när han pratar. Ibland händer det att folk misstolkar honom och tror att han har en mental funktionsnedsättning, vilket han inte har.

Anna Rosenmüller Nordlander är jurist på DO. Hon säger att det är vanligt att personer med funktionsnedsättning blir ifrågasatta i situationer där andra inte blir det.

– Vi vill lyfta fram de problem som dessa personer möter i vardagen, säger hon till Mitt i. 

Tidningen Mitt i har sökt restaurangen för en kommentar men fått svaret att de inte vill uttala sig förrän efter rättegången.

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro