ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nykterhetsförbund rasar mot alkoholleverans till jobbet

Matilda Bjerlöw · 7 Dec 2012
Uppdaterad 7 Dec 2012
2013 kommer det gå att få alkoholen levererad direkt till jobbet. "Helt uppåt väggarna", rasar IOGT-NTO.

2013 kommer det gå att få alkoholen levererad direkt till jobbet. "Helt uppåt väggarna", rasar IOGT-NTO. Foto: Scanpix


Nästa år blir det fritt fram att beställa alkohol till jobbet. Och det är Systembolaget själva som leverar. – Det här är ju vansinnigt! Vad är nästa steg? rasar Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.
Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Från och med hösten 2013 kommer det gå att beställa alkohol till jobbet, om arbetsplatsen är belägen inom ett postområde som Systembolaget kör ut till. – Det här är helt uppåt väggarna, Vi behöver verkligen inte mer och lättare alkohol, så det känns otroligt onödigt att den ska börja levereras till jobbet nu också, säger Anna Carlstedt.

Det var för ungefär en månad sedan som Systembolaget startade sin nya hemkörningssatsning, i ett försöksområde i Stockholm. Hittills har ett 100-tal beställningar gjorts från sajten och nästa år utökas försöket till sex län. 

Än så länge har det bara varit möjligt att beställa till sin hemadress, men till hösten ska det alltså gå att få alkoholen levererad dit man själv önskar. – Det finns ett kundönskemål att få hemkörning till andra platser, sommarstugan till exempel, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget. Han hänvisar till Norge som har haft alkoholleverans i flera år, och där hälften av beställningarna går till annan plats än bostaden.

Men även till arbetsplatser alltså. Tror du att det här blir den nya afterwork-grejen?– Det är ju naturligtvis möjligt, men det är väldigt olika från arbetsplats till arbetsplats hur man ställer sig till det, säger Lennart Agén, som inte tror att det här kommer att göra tillvaron svårare för människor med alkoholproblem. – Nej, vi har samma försäljningsregler vid hemkörning som i butiker, så det är samma förutsättningar som om du handlar i butik. Där kan du ju också handla till flera kamrater.

Anna Carlstedt på IOGT-NTO ser saken i ett helt annat ljus. – Systembolaget vill få det att framstå som att det här är en service och inga bekymmer, men vi ser baksidorna. Många som dricker för mycket tycker att det är jobbigt och skamfyllt att gå till Systembolaget, och att det är mycket skönare att beställa hem det. Vi möter många barn till beroende som inte alls gillar det här med hemleverans.

Att det nu blir möjligt att beställa även till jobbet tycker hon är katastrof, eftersom afterwork som fenomen redan i dag slår hårt mot många människor med alkoholproblem: – Vi får hela tiden berättelser från dem som känner att det förväntas att man är med och dricker med kollegerna, för att vara med i gemenskapen, men som sitter kvar på rummet eller går hem istället för att vara med, säger hon, och fortsätter: – Vi har ju kommit överens i Sverige om att vi ska ha en ordning där det är lite krångligt och dyrt att få tag i alkohol. Och därför dricker vi nästan minst i Europa. Varför inte börja köra varannan "aw" alkoholfri i stället? 

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro