ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nynazisten Oleg, 28, blev IS-krigare – efterlyst av Interpol

Linnéa Borgert · 29 Aug 2017
Uppdaterad 29 Aug 2017
Oleg Neganov går under namnet Abu Amir al-Russi.

Oleg Neganov går under namnet Abu Amir al-Russi. Foto: Interpol/TT


Oleg Neganov var en dedikerad nynazist i Norge. Sedan gjorde han en helomvändning – och började strida för terrorsekten IS i Syrien, skriver NRK. Nyligen blev han efterlyst av Interpol.

klar

Artikellänk är kopierad

Oleg Neganov, i dag 28, flyttade från Ryssland till Norge med delar av sin familj när han var 17 år. Ett par år senare, 2010, gjorde polisen ett oroväckande fynd i en tatueringsstudio i Oslo; Vapen, uniformer och förfalskade passerkort till ett norskt militärläger. De kopplades till en grupp ryska nynazister, där Oleg Neganov ingick, enligt NRK.

Det var då. Nu har Oleg Neganov valt att ansluta sig till en annan extremistgrupp – terrorsekten IS. I april 2016 rapporterade Telegraph och den syriska oppositionstidningen  Zaman al-Wasl att en norsk helikopterpilot hade dykt upp i ett hemligt IS-register. Mannen, som kallade sig Abu Amir al-Russi, uppgav att han var helikopterpilot, prickskytt och stridsvagnsförare. NRK har, genom den syriska oppositionen, granskat dokumenten och kommit fram till att det är Oleg Neganov som döljer sig bakom namnet. Mycket tyder dock på att han har överdrivit sina meriter.

”Vägen från Hitler till IS är ganska kort”

NRK:s efterforskningar visar också att Neganov var en av 368 jihadister som var inskrivna på ett träningsläger för IS i juni 2014. Nyligen efterlystes han internationellt av ryska polisen via Interpol, för deltagande i en terrororganisation.

Ronny Alte, som har varit ledare för olika islamkritiska grupper och i dag arbetar med att förhindra rekrytering i olika extrema miljöer, säger till NRK att han hörde att Neganov hade konverterat till Islam och rest till Syrien för några år sedan. Han säger att han minns honom som en ”självutnämnd nazist”.

– I den miljön var det nog en stor överraskning, men samtidigt är det inte så chockerande. Om målet är att använda våld är vägen från Hitler till IS ganska kort, säger han till NRK.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro