ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyproducerat ger mer

Hanna Göransson · 17 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Två och ett halvt-årige Sebastian med mamma Tereze Löfdal och pappa Henrik Westman har flyttat in i en nyproducerad lägenhet i Hammarbyhöjden. 

Två och ett halvt-årige Sebastian med mamma Tereze Löfdal och pappa Henrik Westman har flyttat in i en nyproducerad lägenhet i Hammarbyhöjden.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Varje nyproducerad lägenhet ger 2–4 hushåll möjlighet att byta bostad. Det visar en undersökning som presenteras av Stockholms kommunägda bostadsbolag. Stockholmshems nya bostäder i Hammarbyhöjden är ett exempel på hur flyttkedjan kan se ut. Där lämnade 65 procent av de nyinflyttade en hyreslägenhet.

TVÅ LÄGENHETER FRIGJORDES När Tereze Löfdahl och Henrik Westman flyttade in lämnade de en tvåa i Västberga och en etta i Traneberg. – Eftersom vi båda hyrde i andra hand var det inget att fundera över, säger Tereze Löfdahl. I hennes gamla lägenhet är det en ung kille som har flyttat in och i Henriks etta bor en ung tjej. Efter 26 flyttar, varav 10 i Stockholm, hade Tereze Löfdahl och sambon Henrik Westman tur. Ett återbud till bostadsförmedlingen gjorde att drömmen om ett eget kontrakt uppfylldes. – Det är glädjande att vår nyproduktion frigör gamla lägenheter, säger Olle Torefeldt, informationschef på Stockholmshem.

SKAPAR FLER MÖJLIGHETER En ny lägenhet kan ge flera lägenheter till bostadsförmedlingen, vilket skapar möjligheter för fler att komma in på bostadsmarknaden. Storleken på den nybyggda lägenheten påverkar flyttkedjans omfattning. – Det blir större effekt ju större lägenheten är, säger Sandra Plavinksis på Svenska Bostäder. Att flyttkedjorna kommer de unga till del bekräftas av Familjebostäder. En tredjedel av de som flyttar in i Familjebostäders nybyggda lägenheter får sitt första egna kontrakt. Även i Göteborg och Västerås har samma fenomen med flyttkedjor kartlagts.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro