ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyqvist har låtit sig inspireras av sekter

Johan Kellman Larsson · 26 Jan 2012
Uppdaterad 26 Jan 2012
Michael Nyqvist tog inspiration från verklighetens skurkar inför rollen som bov i nya ”Mission Impossible”.

Michael Nyqvist tog inspiration från verklighetens skurkar inför rollen som bov i nya ”Mission Impossible”. Foto: Urban Brådhe


I nya Mission impossible” gör Michael Nyqvist rollen som en galen kärnvapenexpert. Metro reder ut vad som kännetecknar en bra filmskurk och om superstjärnan Tom Cruise är galen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilken typ av superskurk spelar Michael Nyqvist i ”Mission impossible: Ghost protocol”? Michael Nyqvist gör rollen som den svenske kärnvapenexperten Kurt Hendricks. Hans mål? Att starta ett kärnvapenkrig. Michael Nyqvist berättar själv för Metro om hur han förberedde sig för rollen. – Jag grottade ner mig i verklighetens skurkar och läste om sekter och olika fundamentalister som Charles Manson, Adolf Hitler och Saddam Hussein.  På samma sätt som Kurt Hendricks så kännetecknas de av en enorm övertygelse; det handlar ofta om frågan: Är du för eller emot? Den biten är väldigt skrämmande, tycker jag.

Hur är Tom Cruise att jobba med, är han så galen som ryktena säger? Nej, tvärtom menar Michael Nyqvist. Dessutom hjälpte det att de båda hade en gemensam kompis. – Tom arbetade ju med Marie Richardsson, som jag också känner, i ”Eyes wide shut”. Så där hade vi en gemensam nämnare. För övrigt så var han supertrevlig och ödmjuk. Jag har inget alls att anmärka på. Som skådespelare är han dess-utom väldigt öppen och generös vilket underlättar.

Vad kännetecknar en riktigt bra filmskurk? Elin Larsson, Metros filmkritiker, menar att det handlar om skådespelarens kvaliteter. – För att göra en oföglömlig filmskurk bör det vara en riktigt bra skådespelare som kan framkalla den där onda känslan. Ta Jokern i Batman (”The dark knight”), en riktigt urflippad och svårgestaltad skurk som Heath Ledger, tack vare sin edge, lyckades strålande med. Jag vurmar särskilt för de skurkar som är lite tvetydiga, som även kan blotta mänskliga sidor. Ett bra exempel är min absoluta favoritskurk: Jack Nicholson i ”The shining”. 

Utifrån ett renodlat super­skurkperspektiv – hur klarar sig Michael Nyqvist i ”Mission impossible? Elin Larsson: – Jag tycker han är ganska traditionell. Varken outstanding eller dålig. Skurkarna reduceras ju ofta till ganska svart-vita typer, så även i det här fallet. Att, som någon skribent gjorde, kalla honom för ”tidernas sämsta filmskurk” tycker jag är överdrivet och fånigt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro