ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nystartsjobbare blev utnyttjade som slavar

Tomas Lundin · 1 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Bilden är från ett annat tillfälle.

Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Männen röjde skog utan skyddsutrustning och trängdes 13 personer i en liten lägenhet. Företagaren hämtade dem via Arbetsförmedlingen och fick skattepengar för att anställa dem.Sundsvalls Tidnings nätupplaga rapporterar om det omfattande fusket med nystartsjobbare på ett jämtländskt företag. Skogsföretagaren kunde utnyttja de regler som finns till för att ge personer utanför arbetsmarknaden en chans för att anställa 18 personer och få tillbaka dubbla arbetsgivaravgiften.Den billiga arbetskraften satte han sedan i arbete i hela landet. Härvan avslöjades enligt ST när en kvinna larmade om att arbetare utan skyddsutrustning röjde längs med en kraftledning. Vid ett annat tillfälle ska en av de anställda ha skadats allvarligt vid en arbetsplatsolycka.

13 personer ska ha fått bo i en lägenhet på 40 kvadratmeter.

Samtliga anställda ska ha varit latinamerikanska invandrare, många av dem nyanlända. Några av dem han jobba ett år på företaget.

För att inte väcka misstanke satte han i system att hämta dem från flera arbetsförmedlingar, berättar en fackombudsman för ST.Hur mycket pengar företagaren tjänat på fusket är oklart. Hans verksamhet ska i dag vara nedlagd.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro