ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt avtal ska ge färre takras i Stockholm

Stockholm TT · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Två faktorer har gjort att frusen nederbörd de senaste åren dråsat ner tämligen okontrollerat från taken i centrala Stockholm: Det har varit ovanligt snörika vintrar och plåtslagarna och fastighetsägarna har tvistat om vem som bar ansvaret för dödsolyckan 2002 då en 14-årig pojke dödades på Drottninggatan av en nedfallande isklump. Förra året kom Högsta domstolen (HD) fram till att det var plåtslagerifirman som av oaktsamhet orsakade pojkens död.

Den domen har fått Fastighetsägarna Stockholm och Plåtslageriernas Riksförbund att förhandla fram ett nytt avtal som innebär att plåtslagerierna igen åtar sig bevakning av taken och det juridiska ansvaret. -I framtiden kommer det att finnas två avtal. I det nya påtar sig plåtslagaren ansvaret och i det gamla behåller fastighetsägaren ansvaret. Sedan blir det upp till våra företag att besluta sig för vilka avtal man mäktar med att teckna, säger Robert Kiejstut, vd i Plåtslageriernas Riksförbund till TT. Han vågar nästan garantera att den här delen av snöröjningen kommer att bli bättre i Stockholm i vinter. -Med tanke på de senaste tre årens vintrar är både plåtslagerikåren och fastighetsägarna nu mer förberedda än tidigare. Från vår sida vet jag att företagen har börjat kontraktera personal och från fastighetsägarnas sida efterfrågar fler och fler fasta avtal med plåtslageriföretagen. Enligt Robert Kiejstut är takskottningen, eller snarare bristen på den, i första hand ett Stockholmsproblem. -Man skottar visserligen i några andra städer, som till exempel Gävle, Sundsvall och Umeå, men där är förutsättningarna annorlunda. Här i Stockholm finns fler och trängre gator och många fler bilar som ställer till bekymmer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro