ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt beslut gör att Sverige kan få EM

Metro-TT · 6 Dec 2012
Uppdaterad 6 Dec 2012
2020 kan Sverige få arrangera Fotbolls-EM – i alla fall ett par matcher.

2020 kan Sverige få arrangera Fotbolls-EM – i alla fall ett par matcher. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX


Fotbolls-EM görs om i grunden. I dag klubbade Uefa igenom beslutet att från och med 2020 dela upp matcherna i slutspelet på spelorter över hela Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

Glöm EM-slutspel i fotboll i ett eller två länder vart fjärde år. Om åtta år kommer det att avgöras runt om i Europa.

Uefa tog i dag det historiska beslutet att splittra mästerskapet över ett stort antal arrangörsländer. Det innebär att EM i Frankrike 2016 blir det sista som avgörs i bara ett land. – EM 2020 avgörs runt om på kontinenten, i olika städer, säger generalsekreteraren Gianni Infantino och kallar mästerskapet ett "EM för Europa".

Han tillade efter mötet att responsen från medlemsförbunden var "extremt positiv". De enda nationerna som inte gillade förslaget var de som sökt mästerskapet: Turkiet, Azerbajdzjan/Georgien och Irland/Wales/Skottland.

Ordföranden i Uefa, Michel Platini, har tidigare lagt förslaget för att undvika de enorma kostnader ett mästerskap medför för enskilda värdnationer, i synnerhet i en tid när det ekonomiska läget i Europa är väldigt ansträngt.

Det senaste förslaget är att tolv olika länder ska dela på mästerskapet med ytterligare ett som finalvärd. Ett slutgiltigt beslut kring det exakta antalet spelorter kommer dock att tas först till våren 2014.

Svenska supportorganisationen Camp Sweden riktade i veckan kritik mot förslaget som innebär att Sverige kan få spela fyra gruppspelsmatcher i fyra olika länder. – Folk är rädda för avstånden mellan länderna, och de kostnader det skulle vara för att följa sitt land under en EM-turnering. Bara en resa till en enskild match skulle ju kunna kosta lika mycket som en hel EM-turnering i dag. Och det är tråkigt att tappa den lokala känslan som det har varit hittills att åka på EM, sa talesmannen Ola Sjöstedt till Aftonbladet. – Det kan ju bli en match i Lissabon, och tre dagar senare i Azerbajdzjan, tillade han.

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, är också tveksamma. Dess generalsekreterare Jerome Valcke sade i förra veckan att han har svårt att förstå konceptet och fruktar att det kommer att förstöra mästerskapet.

Tanken i nuläget är att EM 2020 ska avgöras i ett dussintal städer runt om i Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro