ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt blufföretag använder hjälp till nyanlända som täckmantel

Linnea Bergman · 1 Aug 2017
Uppdaterad 1 Aug 2017
Ett nytt företag har börjat skicka ut utskick till företag för att försöka lura in dem i avtal de inte vill ingå.

Ett nytt företag har börjat skicka ut utskick till företag för att försöka lura in dem i avtal de inte vill ingå. Foto: Förenade Bolag/Alamy.


Personer bakom två av Sveriges största blufföretag har börjat göra utskick från en ny avsändare – Företagsopinion OÜ. Den företagare som luras att skriva under förbinder sig att betala tusentals kronor – och kan bli fast i ett flerårigt avtal.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett vitt och grönt inplastat formulär började i förra veckan ramla ner i brevlådorna hos svenska företag. Det ser ut att vara en undersökning i myndighetsstil, där avsändaren vill ta reda på om företagen kan tänka sig att erbjuda olika typer av anställningsformer för nyanlända framöver.

Men i själva verket ligger samma personer som tidigare skapat några av Sveriges största blufföretag bakom utskicken.

– Det här kommer med största säkerhet att bli ett stort problem, säger Ludvig Isacsson på Förenade Bolag, som precis satt upp det nya företaget Företagsopinion OÜ på sin varningslista.

Föregångarna till Företagsopinion OÜ heter Nummerupplysningen OÜ och Bolagsupplysningen OÜ. Under flera år har dessa företag skickat ut formulär där det ser ut som att myndigheter vill samla in kompletterande företagsinformation. Men i själva verket ingår man ett dyrt avtal när man skriver under och skickar in blanketten, något som Metro tidigare berättat om i en rad artiklar. 

Finstilt i de nya utskicken från Företagsopinion OÜ står det att den som fyller i och skickar in dokumentet samtidigt tecknar ett avtal som kostar 6 395 kronor om året.

– Förfarandet är nästan identiskt som för de tidigare företagen, men den här gången fokuserar man istället på migrationsvinkeln, säger Ludvig Isacsson på Förenade Bolag.

– Man utnyttjar företagarens vilja att göra rätt för sig och att människor inte tror att det här kan hända dem, fortsätter han.

Det finns tydliga personkopplingar mellan företagen. Bland annat har en person som kan kopplas till de två äldre företagen, en svensk man som utvandrat till Estland, registrerat domänen som Företagsopinion OÜ nu använder sig av.

– Det är klart och tydligt att det här kommer från samma personer, säger Ludvig Isacsson på Förenade Bolag.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, och Ludvig Isacsson på Förenade Bolag. Foto: Svensk Handel/Förenade Bolag.
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, och Ludvig Isacsson på Förenade Bolag. Foto: Svensk Handel/Förenade Bolag.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, bekräftar att de nya utskicken redan ställt till problem bland företag runtom i landet, och att företaget numera även finns på deras varningslista.

– Vi har inga siffror än, men jag kan konstatera att det öser in klagomål, säger han.

Men han är inte förvånad över utvecklingen.

– Det är svårt att vara förvånad med tanke på hur framgångsrik deras tidigare koncept har varit. Det är inte förvånande, men väldigt bekymmersamt. Det blir diskussioner, tvister och en stor oro bland våra medlemmar bland annat för betalningsanmärkningar. Vi ägnar mycket tid åt samtal med drabbade som är mycket upprörda.

Ludvig Isacsson från Förenade Bolag tror på fler utskick framöver.

– Det är bara en tidsfråga. Vi förväntar oss samma omfattning som med Bolagsupplysningen och Nummerupplysningen, säger han.

Blufföretagen Bolagsupplysningen och Nummerupplysningen har dragit in stora pengar genom åren, transaktioner som dock är svåra att följa eftersom det rör sig om en rad olika företag som varit betalningsmottagare i Estland.

– Det är lukrativt. Man har kunnat se att det handlar om ett minimum på 10 miljoner kronor per år och bolag. Så de är klart att man fortsätter, säger Ludvig Isacsson.

Den som får hem ett formulär från Företagsopinion behöver inte göra någonting. Men den som däremot råkat fylla i pappren och skickat in dem behöver sätta sig in i juridiken så pass mycket att man vet vad man ska göra och kan försöka bestrida fakturan.

– Något att ta med sig är dock att de drabbade företagen trots allt har stora möjligheter att komma ur det här, bara man gör på rätt sätt, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Han tror att mer information till företagare är det bästa sättet att få bukt med problemet.

Ludvig Isacsson på Förenade Bolag tycker att det är problematiskt att den här typen av ljusskygg verksamhet har hittat sätt att verka på som är svåra att komma åt.

– Det är en ganska otrevlig situation. Man måste vara medveten om att det är kompetenta människor som står bakom strukturen i den här typen av verksamheter. De är mycket medvetna om hur samhället fungerar.

Fotnot: Metro har sökt företrädare för Företagsopinion OÜ.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro