ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt drogtest kan användas i smyg – på ditt hår

David Baas · 25 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ett nytt drogtest gör att du i smyg kan kartlägga din omgivnings drogvanor. Med några hårstrån kan du spåra droger flera månader tillbaka. Drogtestet som säljs på nätet av företaget Safetest.se ska kunna upptäcka mycket låga halter av fem vanliga droger 90 dagar bakåt i tiden.

PERSONEN SKA INFORMERAS Hittills har ett 30-tal företag och flera privatpersoner skickat in hårstrån till Safetest som i sin tur skickar håret vidare till ett laboratorium i USA. Safetest.se kräver att personen som testas informeras om det. •• Finns det ändå inte en risk att testerna sker i smyg? – Det går inte. För det första krävs det sex sju hårstrån från tio platser på bakhuvudet. För det andra kräver vårt användaravtal att den personen ska vara med på det. Det ska vara påskrivet, säger Marcus Lindström på Safetest.se. Enligt Marcus Lindström är resultatet från hårtesten säkert. – De är väldigt säkra. Finns det över ett visst antal picogram (0,000 000 000 001 gram) drog per gram hår syns det.

OSÄKERT Anders Rane, professor i klinisk farmakologi vid Karolinska institutet, är däremot skeptisk till kvaliteten på hårtesten. – Det är väldigt osäkert. Det tar lång tid efter missbruket som håret får spår av drogen. I ytterhåret hittar man inget, säger han och tillägger att det är svårt att analysera mängden drog utifrån hårstrån.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro