ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt EU-avtal kan tvinga Netflix att göra fler svenska filmer och serier

Sofia Clason · 27 Apr 2018
Uppdaterad 27 Apr 2018
Avtalet kan tvinga streamingtjänster att finansiera europeiska produktioner.

Avtalet kan tvinga streamingtjänster att finansiera europeiska produktioner. Foto: PxHere


Flera nya svenska serier och filmer kan i framtiden få chansen att se dagens ljus. Detta, efter att EU fått till ett preliminärt avtal som ska tvinga streamingtjänster att finansiera europeiskt innehåll.

klar

Artikellänk är kopierad

Under torsdagen fick EU ihop med medlemsländerna till ett preliminärt avtal som ger länderna rätten att tvinga streamingtjänster, som Netflix och Amazon, att finansiera europeiskt TV- och serieinnehåll.

I ett läge där avtalet realiseras, skulle de nya reglerna innebära att länderna kan kräva finansiering även om tjänsterna inte är baserade i landet. Det räcker då att tjänsten riktar innehåll mot landets invånare, skriver Breakit.

LÄS MER
Uppgifter: Obama tar kliv in i tv-branschen – planerar serie med Netflix

Enligt Kristina Börjeson som är chef för Svenska Filminstitutets avdelning filmstöd, skulle avtalet kunna leda till en positiv utveckling för svensk filmindustri.

– Vi är ju intresserade av att hitta nya finansieringsformer eftersom den svenska filmindustrin i princip alltid är underfinansierad. Om det kan bli ett tillskott som leder till bra förutsättningar och förhållanden för de som producerar film är det förstås någonting bra, menar hon.

Netflix satsning på internationellt material har redan utmärkt sig, bland annat genom samarbetet med den tyska sci-fi serien ”Dark” och den brittiska serien ”End of the Fucking world” som båda hyllats av kritiker och tittare.

I år börjar även inspelningen av den första svenska serien i samarbete med Netflix. Först ut är ”Störst av allt” som baseras på boken med samma namn av Malin Persson Giolito. Serien produceras i samarbete med produktionsbolaget FLX.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro