ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt förslag klubbas i dag: Fler mördare ska dömas till livstids fängelse

Sophie Tanha · 5 Jun 2019
Uppdaterad 5 Jun 2019
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill se fler livstidsdomar.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill se fler livstidsdomar. Foto: Anders Löwdin/Thomas Carlgren


I dag väntas regeringen klubba igenom förslaget som innebär att mord i större utsträckning än tidigare ska straffas med livstids fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Mord som tidigare lett till fängelse i 15–18 år väntas nu kunna bestraffas med fängelse på livstid. Ett liknande försök att skärpa straffen gjordes 2014, men Högsta domstolen kom senare fram till att rättsläget inte förändrats av försöket. Därför har regeringen nu tagit tag i frågan på nytt.

Ska spegla brottets allvar

– I dag återspeglar straffet för mord inte fullt ut brottets allvar. Vi vill därför skärpa straffet för mord genom att öka användningen av livstidsstraffet, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på regeringens hemsida.

Domstolarna ska med lagändringen nu ta hänsyn till flera faktorer som ska kunna leda till livstidsdomar.

– Vi skriver in i lagtexten klara och tydliga försvårande omständigheter. Det kan vara att gärningsmannen åsamkat offret ett svårt lidande, att tillvägagångssättet varit särskilt hänsynslöst, att brottet riktats mot närstående, skett i offrets hem eller inför andra närstående, till exempel barn, säger Morgan Johansson till TT.

LÄS MER
Fejkad bild sprids av SVT-inslag med Morgan Johansson

Påverkar mord på kvinnor

Dessa omständigheter kan särskilt påverka hur mord på kvinnor döms i domstol. Morgan Johansson säger till TT att två tredjedelar av de fall där kvinnor dödats är av en närstående.

– Här lägger vi in en tydlig markering att det är en försvårande omständighet som i ökad utsträckning kommer att leda till livstids fängelse.

I dag är 14 år det vanliga straffet för mord. När denna lag klubbats i genom väntas över hälften av alla mord leda till livstids fängelse. Lagen föreslås träda i kraft vid årsskiftet 2020.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro