ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt förslag om barnäktenskap i Sverige – det här innebär lagen

Filip Joelsson · 29 Maj 2018
Uppdaterad 29 Maj 2018
Regeringen föreslår en ny lag som innebär att barngiftermål som skett utanför Sverige inte längre ska erkännas av staten.

Regeringen föreslår en ny lag som innebär att barngiftermål som skett utanför Sverige inte längre ska erkännas av staten. Foto: IBL/TT


I dag presenterade regeringen ett förslag på en ny lag som ska totalförbjuda barnäktenskap i Sverige. Tidigare har barn som varit över 15 år vid giftermålet och inte haft kopplingar till Sverige fått status som gifta när de kommit hit.

klar

Artikellänk är kopierad

Barnäktenskap som ingås utomlands räknas som giltiga i Sverige. Det vill regeringen ändra på, och i dag presenterade därför migrationsminister Helene Fritzon (S) ett nytt lagförslag som ska förhindra barnäktenskap.

– Regeringens budskap är tydligt, i Sverige ska barn få vara barn. Regeringens lagförslag innebär att ett barns äktenskap aldrig ska kunna erkännas i Sverige, sade Heléne Fritzon vid en presskonferens under tisdagen.

I dag räknar man med att det finns minst 130 barn i Sverige som är gifta, och att mörkertalet är stort, trots att det är olagligt att ingå äktenskap i Sverige om man är under 18 år.

Anledningen till att barnäktenskap ändå förekommer i Sverige har att göra med att nuvarande lag säger att den som ingått barnäktenskap innan denne hade någon anknytning till Sverige, och var över 15 år vid tällfället då äktenskapet ingicks, behåller sin äktenskapsstatus när makarna kommer till Sverige.

2016 gjorde migrationsverket bedömningen att de flesta barn som ingått äktenskap innan de anlänt till Sverige, 132 till antalet, var i 16 eller 17-årsåldern. 129 av dem var flickor, 3 var pojkar, och majoriteten hade sitt ursprung i Afghanistan, Irak eller Syrien.

Enligt regeringen talar mycket för att förekomsten av barnäktenskap i Sverige ”inte har minskat utan tvärtom snarare ökat”, och att de därför vill ta till hårdare tag eftersom ”lagstiftningen innehåller för stora luckor”.

Därför föreslår regeringen nu att barngiftermål som skett utanför Sverige inte längre ska erkännas av staten.

– Barnperspektivet ska råda och samhället måste alltid ha barns bästa i fokus. Det ska inte finnas luckor i lagstiftningen som gör att barn kan vara gifta i Sverige, sade barnministern Lena Hallengren vid tisdagens presskonferens.

Lagändringen föreslås träda i kraft från och med den 1 januari 2019, förutsatt att den röstas igenom i riksdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro