ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt genombrott: Tumörer sår frön till sin egen undergång”

JENNI KARLSSON · 4 Mar 2016
Uppdaterad 4 Mar 2016
En ny studie signerad brittiska forskare tyder på att cancertumörer ska kunna förgöra sig själva.

En ny studie signerad brittiska forskare tyder på att cancertumörer ska kunna förgöra sig själva. Foto: Alamy


Brittiska forskare har hittat bevis som tyder på att cancertumörer ska kunna förgöra sig själva. Men än är mänskliga studier långt borta.

klar

Artikellänk är kopierad

En ny studie, som presenterades i tidskriften Science under gårdagen, pekar på ett genombrott av genetik i cancertumörer och kan innebära nya behandlingsmetoder och vägledning i framtida förbättring av läkemedel.

– Vad vi har hittat för första gången är att tumörer i huvudsak sår frön till sin egen undergång. Och att immunceller i tumörer känner igen särskilda flaggor som finns i varje tumörcell, säger studieledaren Charles Swanton, expert på cancerutveckling vid Francis Crick Institute i London, till The Guardian.

►LÄS MER:  WHO: Korv och bacon orsakar cancer

När en tumör utvecklas genomgår den ofta förändringar och mutationer kan uppstå. Genom att analysera data från hundratals tidigare studier av lung- och hudcancerpatienter fann de brittiska forskarna att de tumörer som sprider sig bär på ett antal biologiska flaggor.

Flaggorna är egentligen ytproteiner och finns bara på cancerceller, vilket gör dem till perfekta mål för behandlingsmetoder för att bekämpa cancer, menar forskarna. Redan nu ska det finnas lovande resultat för hudcancerpatienter.

– Detta är ett mycket viktigt steg och får oss att tänka om heterogenitet som ett problem och varför detta ger cancer detta stor fördel, säger Dr Marco Gerlinger, från institutet bakom studien, till BBC.

►LÄS MER:  Jenn, 36, om sin brutala bild: "Bröstcancer är inte sexigt"

Nackdelen är att behandlingen inte fungerar på alla. För att den ska fungera krävs först att immunförsvaret accepterar cancer som kroppens fiende.

Innan terapin kan komma att appliceras som cancerbehandling krävs fortfarande många studier. Swanton säger till The Guardian att han hoppas kunna börja med den första mänskliga studien inom två till tre år.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro