ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt hjälpmedel för diabetiker

Stockholm Veronica Lundström · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Paradigm REAL-Time är en ny insulinpump som ska göra det lättare för vissa diabetiker att hålla koll på sitt blodsocker. Den har en sensor som förs in under huden och känner av om man får för högt eller lågt blodsocker. Informationen skickas sedan vidare till insulinpumpens display där man kan läsa av blodsockervärdet var femte minut.

I Sverige finns det ungefär 350 000 diabetiker. Det är en sjukdom som den drabbade hela tiden måste hålla noggrann koll på så att blodsockret inte är för högt eller lågt. Pontus Landberg, 11, från Norrtälje, har typ 1-diabetes och har prövat det. Han tycker att det fungerar bra. – Det är bra att man kan se blodsockret hela tiden. Med det nya hjälpmedlet får man hela tiden information om blodsockervärdena och det finns även ett alarm man kan ställa in som varnar om de går över eller under vissa nivåer. Blodsockertesten som man gör med ett stick i fingret har blivit färre för Pontus Landberg. Förut fick han sticka i fingrarna ungefär tio gånger om dagen, men nu blir det två gånger om dagen i stället och hans föräldrar behöver inte längre vara oroliga att han ska bli medvetslös i sömnen. – Förut väcktes han av att vi stack i fingrarna. Men nu larmar det om värdena skulle förändras, säger Ingela Landberg mamma till Pontus. Tidigare har Pontus Landberg varit tvungen att åka ambulans till sjukhuset flera gånger om året efter att han blivit medvetslös på grund av att han haft för högt blodsocker. Men sedan han började med den nya behandlingen för tre månader sedan har blodsockret sjunkit. – Den största vinsten är att han har fått ett sänkt blodsocker. Snittvärdet har sjunkit från 11,2 till 7,4, säger Ingela Landberg. Eva Örtqvist, överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, säger att den långa inlärningsperioden är en nackdel, både för patienten och för vården. Men att det är ett bra hjälpmedel för typ 1-diabetiker som vill få så bra koll som möjligt på sitt blodsocker. – Det är ett nytt sätt att tänka på och det blir en extra sak att hålla reda på för patienten. Det är inte alla beredda på.

Veronica Lundström

Fakta diabetes: *Typ 1-diabetes – kroppens egen produktion av insulin har helt eller nästan helt slutat att fungera. *Typ 2-diabetes – kroppen kan fortfarande producera lite insulin, men den mängd som produceras räcker inte för kroppens behov. Källa: www.diabetes.se

Fakta hjälpmedel: *Med hjälp av blodsockermätaren gör man ett stick i fingret så att en bloddroppe pressas fram och sedan placeras på en mätare som läser av blodsockervärdet för att veta hur mycket insulin man behöver. *Insulinpennor och nålar används för att injicera insulinet i blodet. *Insulinpumpen doserar insulinet i exakta mängder genom en tunn slang med en nål som man fäster i bukväggen. Pumpen bär man utanpå kroppen och är ungefär lika stor som en liten mobiltelefon. *Glukosmätning med Paradigm REAL-Time har både en insulinpump och en glukosmätare, en sensor som förs in under huden, där man kan läsa av blodsockervärdet. En display visar direkt om ett blodsockertest behöver göras och har även ett larm som varnar om nivåerna går över eller under vissa gränser.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Veronica Lundström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro