ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

NYTT JOBB: Två TT-texter till toppboxar/notiser

Stockholm Ann Hagman · 12 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Arbetslös rodde runt Sverige

När 29-åriga Louise Rosenquist från Stockholm blev arbetslös i vintras struntade hon i sofflocket. I stället bestämde hon sig för att ro runt Sverige, med start i Svinesund i närheten av Strömstad. På måndagen kom hon i mål i Haparanda, rapporterar Sveriges Radio Väst. Den 237 mil - och drygt 600 000 årtag - långa rodden har uppmärksammats av lokala medier i hela Sverige allteftersom Rosenquist passerat. Resan tog 58 dagar, drygt en vecka snabbare än planerat.

Svensk basindustri mot ny storhetstid

Svensk basindustri går mot en ny guldålder. Suget efter svensk skog och malm är stort och efterfrågan från marknader i öst har drivit upp priserna de senaste åren. Den fina vinstutvecklingen har inneburit att investeringarna skjutit i höjden. I en ny rapport från Svenskt Näringsliv som på tisdagen presenterades under Noliamässan i Piteå konstateras att råvaruindustrins framtid är ljus. -Jag också väldigt optimistisk, sade näringsminister Thomas Östros till TT i samband med mässan. Med råvaruindustrin menas här gruv-, järn och stål-, skogs- och massa och pappersindustrin. Alla är mycket investeringskrävande. Nu är det gyllen tider för gruvbolag som LKAB och Boliden och även för de nyöppnade gruvföretagen. Thomas Östros gläds inte minst åt framgångarna för statliga LKAB som har ett investeringsprogram på hela 20 miljarder kronor. -Men det är väldigt viktigt att den framtida tjänstesektorn hänger ihop med basindustrin så att konkurrenskraften höjs ännu mer. Här behövs gemensamma forsknings- och utvecklingsinsatser, vilket vi också har lanserat, säger han. Exportstark Efterfrågan från öst spås bli stor under många år framöver. -Räknat i dagens tillväxttal skulle det ta 35 år för Kina att nå upp till USA:s nivå, säger Birgitta Resvik vid Svenskt Näringsliv. Situationen kan liknas vid den som rådde efter andra världskriget då Sverige var producent av just de varor som efterfrågades internationellt. -Råvaruindustrin är en viktig del av näringslivet. Det är främst den stora nettoexporten och det faktum att råvarorna finns i Sverige som gör sektorn extra intressant, säger Birgitta Resvik. Råvaruindustrins export står för 49 procent av Sveriges BNP. Mycket av basindustrins råvaror finns i Norrlands inland. Rapporten betonar de positiva effekterna i glesbygd av en basindustri i medvind. En studie visar att varje nytt jobb i gruvnäringen genererar fyra nya inom bland annat handel, transporter, vård, skola och annan service. Samtidigt framhålls saker som förmörkar bilden i form av höga energi- och transportkostnader. Enligt rapporten står energi för 25- 30 procent och transport i genomsnitt för 15- 25 procent av produktionskostnaden. -Därför är det viktigt att förstå hur känslig denna industri är för en förändring av energikostnaderna. Vi får inte låta en överambitiös och missriktad miljöpolitik slå undan benen för företagen, säger Birgitta Resvik. Varnande fingrar höjs också för högre drivmedelsskatter eller införande av en kilometerskatt för dieseldrivna lastfordon. -Viktiga frågor också för regeringen. Det väldigt viktigt att skatteförändringar sker i ljuset av basindustrins konkurrenskraft, säger Thomas Östros.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro