ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt kaos i tågtrafiken

Kristoffer Rengfors/Gustaf Eriksson · 10 Dec 2012
Uppdaterad 28 Okt 2013

Brand i ett X2000-tåg satte stopp för alla tåg norröver från Stockholm. Havererade tåg stoppade den nya SL-pendeln. Ett urspårat godståg blockerade trafiken i Halmstad. Tågtrafiken lamslås av ett nytt kaos på måndagsförmiddagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Strax efter klockan 09 på måndagsmorgonen började ett X2000-tåg brinna i en vagnhall i Hagalund norr om Stockholm. Räddninsgtjänsten larmades till platsen, och vid 11-tiden var branden släckt. Branden orsakade totalstopp för alla norrgående tåg från Stockholm. Kraftiga förseningar och inställda avgångar är att vänta i flera timmar framöver.

Enligt SJ kan även södergående tåg komma att påverkas. 

Tidigare har den nya SL-pendeln mellan Stockholm och Uppsala har fått sämsta tänkbara start. Flera avgångar fick ställas in i morse och de tåg som rullar dras med förseningar på upp till en timme.  Två trasiga tåg i Knivsta och ett växelfel fick trafiken att haverera.  – Det har varit lite problem i järnvägstrafiken och har drabbat Stockholmspendeln, säger Sture Jonsson, informationschef för Upplands Lokaltrafik (UL). 

Problem med skyltningssystemet har också gjort att resenärer på flera stationer har saknat information om när tågen ens ska komma, eller hur försenade de faktiskt är. Informationen mellan UL, SL och Stockholmståg ska nu delas på ett annat sätt än tidigare. 

– Det är inte jättelyckat. Men det beror på att skyltarna inte funkade. Vi har inte en klar bild av vad problemet var, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

De olika trafikbolagens hemsidor har även de gett olika besked under morgonen. På ULs hemsida uppgavs att tågen var försenade medan SL uppgav att pendeltågen hade "inga större störningar". Detta trots de massiva förseningarna.

– UL och SL har olika hemsidor, och den information som vi får från vår tågoperatör lägger vi ut direkt. Där finns det säkert rutinförbättringar att göra, säger Sture Jonsson.

– Det är ett automatiskt flöde med information från operatören. Det kan ha varit problem med det. Och trafikledarna som lägger in kanske inte har bedömt att det varit så allvarligt. Det finns en rad faktorer som kan påverka, säger Suss Forssman Thullberg.

Som om inte detta vore nog är det stopp för all tågtrafik förbi Halmstad efter att ett godståg spårat ur. Det påverkar trafiken i både norrgående och södergående riktning.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors/Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro