ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt lagförslag: Alla ska ha rätt till sjukvård

Emma Petersson · 15 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Barack Obama pratar om vårdreformen.

Barack Obama pratar om vårdreformen. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Ett nytt lagförslag ska göra hälso- och sjukvård till en rättighet för alla amerikaner, rapporterar AP.President Barack Obama vill reformera och strukturera om vårdsystemet i USA genom en ny vårdlagstiftning. För att möta hans mål utfärdar nu demokraterna i representanthuset ett lagförslag, som beräknas kosta 1,5 biljoner dollar, som ska göra hälso- och sjukvård till en rättighet och ett ansvar för alla amerikanerPengarna ska främst komma från vårdgivare, arbetsgivare och rika. Presidenten driver frågan och kommenterade den under ett tal i Michigan.– Vi kan vänta oss en stor debatt under de kommande tre veckorna. Låt inte personer som hävdar att vi inte kan ändra vårdsystemet skrämma er. Vi har inget annat val än att ändra systemet eftersom det inte fungerar för alldeles för många amerikaner.Barack Obama vill att representanthuset och senaten beslutar om lagförslaget innan kongressen tar ett uppehåll i augusti. Detta för att minska de ökade kostnaderna och utöka skyddet för de cirka 50 miljoner amerikaner som saknar försäkring.Enligt demokraternas förslag ska regeringen ha ansvar för att alla amerikaner, oavsett inkomst eller hälsotillstånd, ska ha tillgång till en försäkringsplan som de har råd med.Förslaget innebär att personer som tjänar mer än 1 miljon dollar kommer att få en skatteökning med 5,4 procent. Arbetsgivare som inte erbjuder försäkring kommer att straffas med en avgift som motsvarar 8 procent av arbetstagarnas löner. Personer som avböjer en försäkring som de har råd med kommer att straffas genom att få betala 2,5 procent av sin inkomst upp till den genomsnittliga kostnaden för en vårdförsäkring.

Kostnaden för reformen beräknas till 1,5 biljoner dollar under en period av 10 år. Röstning om demokraternas lagförslag kommer att påbörjas på torsdagen men förväntas inte backas upp av republikanerna. Företagsgrupper och försäkringsindustrin anser att förslaget är en "jobb-dödare".

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Petersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro