ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt larm: Antalet hungrande stiger för första gången på tio år

Linnea Bergman · 15 Sep 2017
Uppdaterad 15 Sep 2017
I Sydsudan klassades under året den svåra situationen som svält.

I Sydsudan klassades under året den svåra situationen som svält. Foto: Foto: WFP/George Fominyen/TT.


Efter att ha minskat i över ett decennium, stiger nu antalet hungriga människor i världen igen, visar den årliga FN-rapporten om livsmedelsförsörjning och näring som släpptes på fredagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet hungriga människor i världen har ökat till 815 miljoner 2016 från 777 miljoner år 2015. Det betyder att 11 procent av världens befolkning går hungriga, enligt den FN-rapport som släpptes under fredagen.

Under året som gått har exempelvis Sydsudan haft flera månader av svår svält och risken för hungersnöd är stor i flera andra länder som Nigeria, Somalia och Jemen. Stora problem har under året framförallt uppstått på platser som både är drabbade av konflikter och där samtidigt svåra klimatsituationer inträffat.

Under de senaste tio åren har antalet våldsamma konflikter ökat, vilket gjort det svårare för människor att få tag på mat och haft en negativ påverkan på matproduktionen.

Nästan 155 miljoner barn under 5 år växer inte ordentligt eftersom de inte fått i sig tillräckligt med näring, enligt rapporten. Nästan 52 miljoner barn är underviktiga. Samtidigt har även antalet barn som är överviktiga ökat med fem procent världen över till 41 miljoner sedan 2005.

I rapporten skrivs det bland annat att det inte bara är tillgång på mat som avgör om barn får i sig allt de behöver. Här spelar även exempelvis kvinnors kunskaper och utbildningsnivå in.

pil
Några länder som drabbats av hunger:

Sydsudan: 

Landet drabbades tidigare i år av en stor human katastrof. 4,9 miljoner människor, över 42 procent av befolkningen, hade då stora svårigheter att få tag på mat. För första gången sedan 2011 klassades situationen som svält. Svälten ökade i och med stora prisökningar och osäkra färdvägar. I de värst drabbade områdena har matbristen använts som en del av krigsföringen. Hjälpsändningar med mat har även haft stora svårigheter att nå fram på grund av blockader och hjälparbetare har dödas.

Jemen:

Från mars 2017 beräknades 17 miljoner människor, ungefär 60 procent av befolkningen, vara i behov av brådskande humanitär hjälp och mat. Situationen för befolkningen förvärrades av ett sämre hälso- och sjukvårdssystem i kombination av utbrott av kolera och andra epidemier.

Syrien: 

År av krig har gjort att 85 procent av befolkningen i Syrien nu lever i fattigdom. Jordbruksproduktionen är rekordlåg, miljoner människor är på flykt och ungefär halva befolkningen som är kvar i landet får inte i sig den dagliga näring de behöver.

Libanon: 

Libanon har påverkats stort av kriget i Syrien och tagit emot 1,5 miljoner flyktingar. De som redan är fattiga i landet förväntas bli ännu fattigare och antalet personer som drabbas av hunger kommer att bli fler.

Östra Afrika: 

Återkommande konflikter i länder som Etiopien, Kenya och Uganda har bland annat gjort att nomadfolk tvingats ändra sina beteendemönster och tvingats koncentrera sitt boskap på en mindre yta. Problemen i området har lett till ökad hunger.

Colombia: 

Landet är påverkat av den över 50 år långa konflikten där väpnade grupper försökt ta över värdefulla landområden. Konflikten har gjort att ägandet av land koncentrerats till en liten del av befolkningen. Från 1980 till 2010 beräknar man att 6,6 miljon hektar land övergavs. Fattiga minoriteter i landet har ofta varit mest drabbade.

Källa: Källa: FN:s årliga rapport om livsmedelsförsörjning och näring

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro