ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt larm om arbetares säkerhet på byggen

Anders Göransson · 13 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Mats Törnblom, Liam Lindén och Kent ”Renen” Johansson arbetade på bygget intill när de såg hur två stora stålbjälkar brakade från närmare 20 meters höjd. De är mycket kritiska till säkerheten på grannbygget, där de menar att säkerheten för de polska arbetarna är allvarligt eftersatt.

Mats Törnblom, Liam Lindén och Kent ”Renen” Johansson arbetade på bygget intill när de såg hur två stora stålbjälkar brakade från närmare 20 meters höjd. De är mycket kritiska till säkerheten på grannbygget, där de menar att säkerheten för de polska arbetarna är allvarligt eftersatt. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

De riskerar sin hälsa – för att bygga dina hus. Efter allvarlig olycka i Hammarby sjöstad kommer kritik mot dålig säkerhet för utländska byggjobbare.I tisdags hände det som många jobbare i Henriksdalshamnen i Hammarby sjöstad bara gått och väntat på. Två stora stålbalkar vid Botryggs bygge skulle monteras på sju våningars höjd, men lossnade från kranen och krossade en brygga ­nedanför – enligt vittnen omkring fem meter från en grupp polska byggjobbare.Kort efteråt var arbetet i gång igen – som om ingenting hade hänt.– Det är dags att slå larm om den galenskap som pågår, säger Kent ”Renen” Johansson, som arbetar på bygget intill och hörde braket när de minst 1 000 kilo tunga stålbalkarna slog i bryggan.Söderortspolisen har ­inlett en förundersökning om framkallande av fara efter händelsen.Kent Johansson berättar att han och hans kolleger dagligen häpnar över den bristande säkerheten för jobbarna på grannbygget: höghöjdsarbete utan selar, arbete utan skyddshjälm, golvslipning inomhus utan mask och kranar som krockar med hängande laster.– Vi är så trötta på att ­alla är så flata och tillåter företagen att behandla de här ­polackerna hur som helst. Samtidigt vet vi att de här företagen konkurrerar med taskig arbetsmiljö och låga löner.För ett par veckor sedan gjorde Byggettans skyddsombud Tomas Kullberg ett besök på den kritiserade arbetsplatsen.– Då var det folk som sprang på taket utan något som helst fallskydd. Dess­utom var belysningen inomhus undermålig.Tomas Kullberg menar att företag som Botrygg, som anlitar utländska underentreprenörer, ofta är ute och tassar i arbets­miljölagens ­utkanter. Kritiken handlar bland annat att om att kraven på de anlitade företagen ställs för lågt, och att man inte ser till att personalen har rätt utbildning för de jobb som ska utföras.Merdad Moghtadai är platschef på Botryggs bygge i Henriksdalshamnen och väljer att bemöta kritiken via ett mejl, där han framhåller att lyftet skedde över en plats där ingen person vistades och att ingen skadades. Han skriver vidare att konkurrenter och facket systematiskt motarbetar utländska byggföretag genom att ”använda arbetsmiljö-frågor och uppförstora eventuella händelser”.

Polis har inlett en förunderskning om framkallande av fara för annan.
Polis har inlett en förunderskning om framkallande av fara för annan.Foto: Urban Brådhe
klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro