ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt larm om superplanet: Batteriet kan explodera

Gustaf Eriksson · 25 Jan 2013
Uppdaterad 25 Jan 2013
Nytt larm om superplanet: Batteriet kan explodera

Nytt larm om superplanet: Batteriet kan explodera Foto: Scanpix


En stor del av Boeings nya Dreamliner-flotta står på marken efter att ett plan tvingats nödlanda på grund av en batteribrand. Nu kommer ett nytt larm: Batteriet kan explodera.

klar

Artikellänk är kopierad

Osäkerheten växer om Norwegians lågprisflyg till New York verkligen kommer att lyfta i vår. De billiga långdistanslinjerna är helt beroende av att bolaget flyger med Boeings nya bränslesnåla modell 787 Dreamliner. Men en stor del av de Dreamliners som redan är i bruk hålls kvar på marken. 

Det är flygmyndigheter i USA, Europa och Asien som ställt planen i väntan på säkerhetsinspektioner efter tekniska problem. Den allvarligaste incidenten skedde i Japan, där en batteribrand tvingade ett Dreamliner-plan att nödlanda.

Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA undersöker nu tillsammans med Boeing vad som kan ha orsakat batteriproblemen. I utredningen har det framkommit att det litiumjon-batteri som används i Dreamlinern godkändes av myndigheterna trots att det är mycket brandfarligt, rapporterar Reuters.

Som om inte detta vore nog slår Michael Leon, tidigare anställd hos ett företag som tillverkar laddare till Dreamliner-batteriet, larm om att batteriet kan explodera. – De här litiumjon-batterierna tål värme dåligt. Om de värms upp för mycket så kommer de explodera. Det kommer att bli en mardröm, säger han till amerikanska CNBC. Leon fick sparken 2007 efter upprepade fall av tjänstefel. Själv hävdar han dock att han fick gå efter att han talat öppet om sin oro för batteriproblemen.

Michael Leons farhågor delas av batteriexperten George Blomgren. Enligt honom är bränder i den typ av batterier som används i Dreamlinern mycket allvarliga. – De här bränderna brinner i mycket höga temperaturer, så de är väldigt farliga bränder, säger han till CNBC, och fortsätter: – Jag skulle inte flyga med en Dreamliner.

Norwegian har beställt åtta Dreamliner-plan. Det första ska levereras i april för att trafikera den nya New-York linjen från 31 maj. I juni ska bolaget enligt planerna också börja flyga till Bangkok. Enligt Norwegian finns det i nuläget inget som tyder på att leveranserna kommer att bli försenade. Men bolaget har ändå börjat utreda alternativa lösningar. – Vi tittar på andra alternativ och möjligheter men exakt vad det är kan jag inte säga, säger Norwegians informationchef Åsa Larsson till Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro