ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt larm: Påskägg en dödsfälla för små barn

Elina Bratt Lejring · 27 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013

Foto: Anna Hållams/Scanpix


I butiker i Stockholm har organisationen Sveriges konsumenter hittat chokladägg som kan utgöra en livsfara för barn. Enligt dem har flera barn har kvävts och handeln struntar i de säkerhetsregler som finns.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför påsken är det många som köper chokladägg med leksaker i till sina barn. Men många av äggen lever inte upp till EU´s säkerhetslagar som finns för att skydda barnen. 

Sveriges konsumenter har kontrollerat butiker som säljer chokladägg innehållande leksaker.  De har då upptäckt att det på flera håll i Stockholm säljs ägg som utgör en uppenbar kvävningsrisk för barn. I flera av butikerna har de funnit ägg som  saknar läsbar varningstext och har en kapsel som är för liten och för lätt att dela. Enligt dem har dödsfall och andra tillbud inträffat när barn har öppnat kapseln med tänderna. 

– Vår kontroll visar att delar av handeln struntar i säkerhetsreglerna. Det är oroväckande att det är så lätt att hitta chokladägg som uppenbarligen innebär risker. Barn kan ju inte själva avgöra vad som är farligt. Därför är det extra allvarligt att företagen inte följer lagar och regler, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, i en kommentar.

Enligt nya direktiv från EU ska leksaken ligga i en särskild behållare som hindrar att yngre barn kommer åt leksakerna utan hjälp av en vuxen. Förpackningen ska även vara märkt med en tydlig varningstext om att leksaken inte lämpar sig för barn under tre år.

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro