ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt museum hyllar tv-spelshistorien

Aron Andersson · 31 Aug 2016
Uppdaterad 1 Sep 2016
På Stockholms spelmuseum får du själv testa på spelen.

På Stockholms spelmuseum får du själv testa på spelen. Foto: Henry Lundholm / Montage


Nintendos klassiska spelkonsol NES fyller nu 30 år i Sverige. Super Mario och andra spelhjältar firas på nytt museum.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Grigorov och Tobias Bjarneby ligger bakom Stockholms spelmuseum som nu har premiär.
Daniel Grigorov och Tobias Bjarneby ligger bakom Stockholms spelmuseum som nu har premiär.Foto: Henry Lundholm

För 30 år sedan släpptes den numera klassiska, 8-bitars NES (Nintendo Entertainment System) i Sverige. För en generation var det den första kontakten med tv-spel och början på en långvarig kärleksrelation.

► LÄS MER: Nintendo firar 30 år i Sverige – här är klassiska spelen vi aldrig glömmer

Super Mario, Link och Mega Man är exempel på välkända spelhjältar som nu gjorde entré i svenskarnas medvetande. Och trots en enorm teknisk utveckling av både grafik och datorkraft sedan dess, finns det ett större intresse i dag än på många år för det pixliga retroutseendet som de första tv-spelen bjöd på.

– Jag tror att det alltid kommer en motreaktion. Om grafiken blir allt mer realistisk och högupplöst så finns det så klart en publik som uppskattar det, men plötsligt kan det också kännas jättehäftigt med något som känns helt annorlunda, som ”Minecraft” är ett så bra exempel på, säger journalisten Tobias Bjarneby som skrivit om tv-spel i 25 år, sedan han som 17-åring började skriva för Nintendomagasinet.

Han och kollegan Daniel Grigorov är intitiativtagare till Stockholms spelmuseum, som öppnar dörrarna den 1 september, på dagen 30 år sedan NES lanserades i Sverige. Senare i höst släpps dessutom en ny version av den klassiska Nintendokonsolen.

– För inte så längesedan handlade spel om hur högupplöst det var eller hur nära film det ligger visuellt. Nu märker vi att den nya generationen bryr sig inte om det där, de tittar på uttrycket i stället, säger Daniel Grigorov.

– Även om vi jobbat med det här länge så blir vi överraskade hur folk på nytt upptäcker saker. Det är extremt roligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro