ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt parti vill ge alla rätt att rösta på nätet

Per-Ola Mjömark · 8 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sören Holmberg.
Sören Holmberg.
Peter Ahlm.
Peter Ahlm.

Ett nytt parti vill införa demokrati 2.0. Låt stockholmarna få rösta om alla frågor som ska upp i fullmäktige, och låt dem göra det via internet. Det tycker det nystartade partiet Popvox.I början av nittiotalet startade Peter Ahlm Stockholms telefonmandat. Ett parti som ville föra samman medborgarna med stadshuset i Stockholm. Man kom inte in i kommunfullmäktige då, men nu blir det ett nytt försök under nytt namn.– Då saknades tekniken, i dag finns den. Vi vill organisera en jämbördig kommunikation mellan stadshuset och medborgarna med hjälp av nätet, förklarar Peter Ahlm som är partisekreterare för Popvox.

Bland annat vill partiet låta Stockholmarna via en hemsida rösta ja eller nej till alla frågor som kommunfullmäktige voterar om. Partiets representanter röstar som majoriteten gjort på hemsidan. – Tekniken finns. I dag kan man ju deklarera via nätet till exempel, förklarar Peter Ahlm och menar att det inte finns någon risk för valfusk på hemsidan.

Popvox satsar på att bli vågmästare 2010 i Stockholms kommunfullmäktige. Men framförallt vill man organisera en ny kanal mellan politikerna och medborgare.– Folk engagerar sig inte i något som de inte har chans att påverka. Det vill vi ändra på. Sören Holmberg, Professor i statsvetenskap, menar att Popvox kringgår tanken med en representativ demokrati.– Det finns en risk att det bara blir engagerade elitgrupper som orkar sätta sig in i de olika sakfrågorna.

Hur stora partiets chanser är att komma in i kommunfullmäktige är dock inget som han tänker sia om.– Jag vågar inte gissa, säger Sören Holmberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Ola Mjömark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro