ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt program korrigerar skakigt videofilmande

Ola Jacobsen · 30 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Så här ska bilder kunna fixas till direkt i kameran när företaget Imint mjukvara är klar. 

Så här ska bilder kunna fixas till direkt i kameran när företaget Imint mjukvara är klar. 


klar

Artikellänk är kopierad

Nu kan darrhänta videofotografer andas ut. Ett uppsalaföretag utvecklar ett program som kommer kunna korrigera både skakighet och rörelseoskärpa direkt i kameran. Tekniken är ännu så länge på forskningsstadiet, men företaget har tagit in drygt tre miljoner kronor för att anpassa den till produkter.

Till att börja med kommer den bara att finnas för självflygande flygplan och helikoptrar, så kallade UAV:er, men så småningom kommer den också att kunna användas i konsumentvideokameror. – Om något år kanske det är möjligt att integrera tekniken i en vanlig videokamera. Men det är inte säkert att det är vi som gör det, det är något som vi skulle kunna licensiera något som tillverkar videokameror att göra, säger Harald Klomp, vd för Imint.

För att öka upplösningen mer än vad vad kameran filmar i används en teknik som kallas för superupplösning. Genom att kombinera flera bilder kan man utvinna mer information om det som filmas än vad som ryms i en enda bild.– Om man till exempel vill läsa ett registreringsnummer på en bil, så slår man bara på den här funktionen istället för att flyga närmare. Då ökar upplösningen i takt med att man får in flerbilder, säger Harald Klomp.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro