ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt Snowden-avslöjande: NSA kan läsa din mest privata information

Gustaf Eriksson · 5 Sep 2013
Uppdaterad 9 Sep 2013
Nytt Snowden-avslöjande: NSA kan läsa din mest privata information

Nytt Snowden-avslöjande: NSA kan läsa din mest privata information Foto: Scanpix


Amerikansk och brittisk säkerhetstjänst kan knäcka kryptering som används för att skydda e-post, bankuppgifter och medicinska journaler. Det avslöjar nya topphemliga dokument från den jagade superläckan Edward Snowden, rapporterar Guardian.

klar

Artikellänk är kopierad

Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA, och den brittiska motsvarigheten GCHQ, har utvecklat teknik för att hacka en stor del av de krypteringsverktyg som hundratals miljoner människor använder för att skydda sin information på nätet. Det avslöjar nya dokument från Edward Snowden, superläckan som är på flykt efter att han avslöjat den enorma övervakningsskandalen. 

Det är brittiska The Guardian som rapporterar att teknikerna som NSA och GCHQ använder sig av hotar löften som bland annat banker och vårdinstitut ger till människor om att deras information är skyddad.

Enligt dokumenten har NSA tagit kontroll över flera internationella krypteringsstandarder. NSA ska också använda superdatorer för att kunna knäcka krypteringar med kraft.

Men den mest välbevakade hemligheten är, rapporterar The Guardian, att NSA utvecklat bakdörrar i krypteringsprogram. Detta ska ha skett i hemliga samarbeten med teknikföretag och internetoperatörer.

LÄS MER: "Sverige topphemlig partner till NSA" Enligt säkerhetsexperter anklagar NSA och GCHQ för att attackera själva internet och integriteten för alla användare.  – Kryptering utgör grunden för tillit på nätet, säger en krypteringsexperten Bruce Schneier till Guardian. – Genom att medvetet underminera säkerheten online i ett kortsiktigt försök att övervaka så underminerar NSA själva strukturen av internet, fortsätter Schneier.

NSA:s antikrypterings-program har fått kodnamnet Bullrun. Det är taget från det största slaget i det amerikanska inbördeskriget.

Marcin de Kaminski, nätforskare och doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet, ser de nya uppgifterna som en bekräftelse på att internetanvändarnas möjligheter att hålla information privat är mycket små. "Fungerande kryptering är ett av få sätt att garantera trygg och säker kommunikation över nätet. Samtidigt är det att betrakta som halmstrån man greppar för att få behålla något för sig själv, och det vi nu fått veta är att NSA kommit betydligt längre i att knäcka de kända och välanvända tekniker som är populära och anses säkra idag", skriver han i ett mejl till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro