ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt system revolution för akuten

Peter Löwendahl · 19 Okt 2012
Uppdaterad 19 Okt 2012
Guhar Isak, 28 år, mammaledig, Guldheden, Akram Ahmet, 28 år, studerande, Guldheden: ”Absolut! En kompis fick vänta i åtta timmar. Om man vet hur lång tid det tar så kan man bestämma om man vill gå hem och vänta eller  sitta kvar.”

Guhar Isak, 28 år, mammaledig, Guldheden, Akram Ahmet, 28 år, studerande, Guldheden: ”Absolut! En kompis fick vänta i åtta timmar. Om man vet hur lång tid det tar så kan man bestämma om man vill gå hem och vänta eller  sitta kvar.” Foto: Christina Blom


Tydlig information om varför du väntar och beräkning av hur lång tid det dröjer. Det frågar många patienter på akutmottagningen efter. Det kan bli verklighet i Västra Götalandsregionen redan före sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Tänk dig att du sitter på akuten med brutet ben. På en skärm ser du att tre läkare är i tjänst i dag, och vad de gör just nu, liksom vad de sedan ska ta tag i. Du har av en sjuksköterska fått information om var i kön du befinner dig, och även om du inte har fått en angiven tid för när det är din tur, vet du vad du väntar på. Och på skärmen ser du att en av läkarna är klar med sin patient, träffar nu nästa och på hans schema dyker nu du upp.

Det är faktiskt ingen avlägsen framtidsbild som målas upp. Tvärtom. Kristofer Bengtsson, på institutionen för signaler och system på Chalmers, jobbar med ett system som ska hålla ordning på all information som behövs för att allt som händer på en akutmottagning ska gå så smidigt som möjligt, och för att alla inblandade ska veta vad som händer härnäst. 

– Att hålla ordning på allt som händer på en akut är nästan omöjligt. Men en dator är väldigt bra på att klura ut vad som händer just nu, och vad som kommer att hända. Och när det ändrar på sig så kan den räkna om, säger han. 

Tanken är att systemet ska avlasta sjuksköterskorna som i dag håller ordning på allt, samtidigt som det blir enklare och bättre information till patienterna. Redan innan sommaren hoppas Kristofer Bengtsson kunna köra i gång på NÄL, Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan. 

– Min plan är att ha en fungerande mjukvara till våren, eller någon gång under våren. Förhoppningsvis blir det innan sommaren. 

Han ser också möjlighet att vidareutveckla systemet så att man kan ta del av information om läget på akuten hemifrån, redan innan man åker in.

– Om man har datan och samlar in den på det sätt som jag föreslår finns det alla möjligheter att visa den. I Göteborg kan det också handla om vilken akut man ska till.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro