ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nytt teleskop skickas ut i rymden – kan hitta tusentals nya planeter

Annica Ögren · 16 Apr 2018
Uppdaterad 16 Apr 2018
Mellan 16 och 23 april kommer det nya obemannade rymdteleskopet TESS skickas ut i rymden för att upptäcka nya exoplaneter.

Mellan 16 och 23 april kommer det nya obemannade rymdteleskopet TESS skickas ut i rymden för att upptäcka nya exoplaneter. Foto: NASA


Det är dags att söka efter nytt liv i rymden. I veckan skjuts nya rymdteleskopet TESS upp för att upptäcka nya exoplaneter – med syftet att undersöka gynnsamma förhållanden för liv i rymden.

klar

Artikellänk är kopierad

I dagarna mellan 16 och 23 april kommer det nya obemannade rymdteleskopet, som fått namnet TESS, skickas ut i rymden. Det skriver SR. Syftet är att söka efter nya världar ute i rymden och upptäcka så kallade exoplaneter, det vill säga planeter som ligger utanför vårt eget solsystem.

Padi Boyd, som är en av forskarna bakom det nya projektet att upptäcka liv i rymden, jobbar vid Nasa Goddard Flight Center i Maryland, USA. Enligt SR är det med skräckblandad förtjusning som hon nu inväntar uppskjutningen av TESS.

– Jag räknar med att vi kommer att hitta tusentals nya möjliga planeter, och flera av dem kommer att vara riktigt intressanta mål att studera mer noggrant, säger hon enligt SR.

LÄS MER
Quiz: Hur mycket kan du om rymden?

Projektet syftar till att mer noggrant studera expoplaneternas atmosfärer och eventuella tecken på förhållanden som skulle kunna vara gynnsamma för liv.

Tidigare har rymdteleskopet Kepler skjutits upp i rymden och upptäckt över 2 600 planeter, enligt SR. Men då Kepler varit inställt på ett relativt smalt fält av himlen, beräknas nu TESS kunna täcka av upp emot 85 procent av Keplers förmåga – bara på två år.

Med andra ord kan det minst sagt bli ett spännande år för den som är intresserad av livet i rymden!

pil
Exoplaneter

Ordet exoplanet är en förkortning av extrasolär planet, vilket betyder att planeten kretsar runt en annan stjärna än solen – alltså en planet som befinner sig i ett annat solsystem än vårt eget.

Det är väldigt svårt att upptäcka en exoplanet med teleskop från jorden och med dagens teknik i är det i princip omöjligt för människor att ta sig till dem. De flesta exoplaneterna har upptäckts genom att man gjort mätningar på hur starkt en stjärna lyser. När en exoplanet passerar sin stjärna minskar stjärnans ljusstyrka – och detta kan vi enklare se från jorden.

Idag känner vi till över 3300 stycken exoplaneter – och fler upptäcks varje månad. Hittills har det inte upptäckts någon exoplanet som har tillräckliga förhållanden för att människor skulle kunna leva på en sådan.

Källa:  Källa: Rymdstyrelsen, Swedish National Space Board

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro