ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nytt test kan ge Sabine drömplatsen

Lina Färm · 9 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Sabine Osmar Vitalich hade MVG i allt men kommer inte in på veterinärlinjen. Här med hundarna Tyson och Tischa och marsvinen Helga, Doris och Curry.

Sabine Osmar Vitalich hade MVG i allt men kommer inte in på veterinärlinjen. Här med hundarna Tyson och Tischa och marsvinen Helga, Doris och Curry. Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto


klar

Artikellänk är kopierad

Tjugotvååriga Sabine Osmar Vitalich är en av många som lottas bort från attraktiva ut­bildningar trots att de har högsta betyg. Nu ska ett nytt prov göra antagningen mer rättvis.

Redan som sjuåring slukade Sabine Osmar Vitalich faktaböcker om djur. Då föddes drömmen om att bli veterinär. På gymnasiet pluggade hon hårt och gick ut med högsta betyg, 20,0. Sedan studenten 2004 har hon sökt till veterinärprogrammet varje år. Varje gång har hon lottats bort.

Sedan första året har hon även sökt läkarprogrammet som ett andrahandsval. Men även där har slumpen gjort att hon inte kommit in.– Ska jag vara ärlig så känner jag mig lite lurad. Från att man är liten får man ju höra hur viktigt det är med höga betyg. Jag var så högpresterande som jag någonsin kunde bli och förväntade mig att det skulle ge något, säger hon besviket.

Till höstterminen 2008 testas det nya antagningsprovet på veterinärprogrammet. Så som antagningen ser ut i dag lottas mellan 60 och 70 personer bort från veterinärprogrammet varje år. Platserna räcker bara till en tiondel av de sökande, och de bortlottade har ingen garanti för att komma med året därpå.

Sabine Osmar Vitalich tycker att ett ytterligare antagningsprov bara är bra.– Det är en bra tanke att det även handlar om hur man kommunicerar med andra människor och inter­agerar socialt. Vem som blir läkare eller veterinär ska inte ha med slumpen att göra, säger hon.

Det här året söker hon som vanligt till veterinär- och läkarprogrammet, nu även i Danmark och Norge. Trots att det hittills varit lönlöst att söka i Sverige ger hon inte upp, inte än.– Om jag sökte ett annat jobb nu skulle jag gå hela livet och undra vad som hade hänt om jag bara hade väntat lite till, säger hon.

Sabine Osmar Vitalich har alltid velat bli veterinär. Här med egna hästarna Robert, Snallvom och hunden Tyson hemma i Skövde.
Sabine Osmar Vitalich har alltid velat bli veterinär. Här med egna hästarna Robert, Snallvom och hunden Tyson hemma i Skövde.

Prov ersätter lottning

PÅ PROV. – Provet ersätter lottningen, och förhoppningen är att antagningen blir mer rättvis så, säger Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket.

Till skillnad från Högskoleprovet handlar det inte bara om hårda fakta.– Två delar av provet handlar om kommunikation och förmågan att samspela med andra människor. Intresset för ett sådant här prov har varit ganska stort, säger Åsa Rurling.

Provet testas på några vårdutbildningar under 2008 och 2009, dels som ersättning för lotten, dels i det alternativa urvalet. Faller provet väl ut, kommer det att börja användas 2010 hos de lärosäten som vill.

Parallellt utvecklas ett liknande prov för tekniska utbildningar. Om och i så fall när det testet ska användas är dock ännu inte klart.

Så klarar du testet

URVALSMETOD. Det prov som ska testas på vårdutbildningar bygger bland annat på flervalsfrågor om aktuella ämnen ur samhällsdebatten. Det handlar till exempel om etik-, mångfalds- och jämställdhetsfrågor. Det gäller alltså att hänga med i samhällsdebatten, läsa tidningar och ha ett intresse för frågorna.

Men vårdfrågorna är inget man kan läsa sig till utan bygger på att man har ett intresse. Att ha läst något vårdorienterat tidigare ger inga särskilda fördelar.

En del av provet är ett självskattningstest där man fyller i hur man själv reagerar i vissa situationer, exempelvis när någon blir upprörd eller om en vän har problem.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro