ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nytt vittne träder fram: Så dog Eric Torell

Annica Ögren · 14 Aug 2018
Uppdaterad 15 Aug 2018

Foto: Arkivbild/Privat


Jessica, 48, blev vittne till händelsen då 20-årige Eric Torell sköts till döds av poliser i Stockholm. "Det var blodigt runt magen och hjärtpartiet", berättar hon för Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Jessica, 48, bor i huset vid platsen där 20-årige Eric Torell sköts till döds den 2 augusti. Eftersom lägenheten har fönster mot både gatan och innergården, blev Jessica vittne till händelseförloppet när polisen sköt mot 20-åringen.

quotation startDe skrek ”stanna, stanna, släpp vapnet” skithögt två gånger.quotation end

– Jag var redan vaken. Det var ljust ute när jag plötsligt hörde skottlossning. Det small över hela gatan och ekade jättehögt, säger hon till Metro och fortsätter:

– Det var jättemycket poliser på plats. De skrek ”stanna, stanna, släpp vapnet” skithögt två gånger. Då förmodar jag att Eric stod  vid cyklarna precis utanför porten. Det är kanske två meter från porten på innergården och precis nedanför alla balkonger.

Blodigt överallt

Jessica beskriver att hon uppfattade det som att polisen befann sig vid valvet på gatan när skotten avlossades.

– Jag tittade ner mot gatan och såg att de satte sig på huk precis vid ingången till valvet från gatan, som leder till innergården, och siktade mot personen.

Efter skottlossningen dröjde det nästan 15 minuter innan insatsstyrkan var på plats, enligt Jessica.

– Jag gick till andra sidan lägenheten med utsikt över innergården och såg honom ligga där blödandes. Det var blodigt runt magen och hjärtpartiet. Det var mycket blod överallt, säger hon och fortsätter:

– Det måste ha tagit ytterligare tio till 15 minuter efter det, innan ambulanspersonalen började med livräddningen.

Hon berättar att hon tror att Eric Torell avled på plats.

Har du blivit kontaktad av polisen efter händelsen?

– Nej, men polisen har lämnat lappar i brevlådorna där det står att de vill att man hör av sig, vilket jag kommer göra.

Utredningen dröjer

Martin Tidén, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, utreder händelsen och en förundersökning om tjänstefel har inletts.

På tisdagen meddelade åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att utredningen väntas ta åtskilliga veckor och någon vidare information om vilka åtgärder som vidtas kan inte lämnas.

– Det råder sekretess för både uppgifter om utredningsåtgärder har eller ska vidtas och för resultatet av åtgärderna. Att lämna ut information i det här skedet skulle riskera att skada utredningen, säger chefsåklagare Martin Tidén i pressmeddelandet.

Bland annat genomförs förhör med flera olika personer och tekniska undersökningar.

– Det är viktigt att utredningen kan genomföras metodiskt och grundligt på sedvanligt sätt. Min bedömning är att det kommer att behövas åtskilliga veckor ytterligare innan den är klar, säger Martin Tidén.

pil
Detta har hänt

Det var den andra augusti som 20-årige Eric Torell blev ihjälskjuten i Vasastan i centrala Stockholm av ett antal poliser, när han enligt polisen bar på ett vapenliknande föremål som senare visade sig vara ett leksaksvapen.

Händelsen inträffade vid klockan fyra på morgonen och situationen beskrevs inledningsvis som hotfull.

Eric Torell träffades av flera skott. Även ett fönster, träd, cyklar och husfasaden träffades av kulor när polisen avlossade sina vapen.

Senare samma dag kom uppgifterna att 20-åringen hade Downs syndrom och var autistisk. Familjen har därefter berättat för flera medier att Eric Torell befann sig på en treårings nivå och hade svårigheter att kommunicera.

Nyheten om dödsskjutningen har nått flera internationella medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro