ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyttig mat är inte så dyrt som man kan tro

Ellen Wennerström · 6 Dec 2013
Uppdaterad 7 Dec 2013

Att äta nyttigt behöver inte vara lika dyrt som man tror. Det säger åtminstone ett amerikanskt forskarteam. Tydligen kostar en nyttig diet inte mer än 1,5 dollar mer per dag. Detta är mindre än man hade förväntat sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

En grupp forskare på Harvard School of Public Health vid Harvard Medical School har gjort en metastudie, det vill säga en sammanställd analys, av 27 studier från tio olika höginkomstländer som jämför prisnivåer på hälsosamma och mindre nyttiga dieter.

De kom fram till att en nyttig diet, det vill säga färsk frukt och grönt och mindre halv- och helfabrikat, kostar bara 1,5 amerikanska dollar (ungefär 9,77 kronor) mer per dag och person, rapporterar Time Health & Family.

Onyttig diet, såsom snabbmatsrestauranger, hel- och halvfabrikat som är mindre näringsrik och har lägre nivåer av vitaminer och mineraler, blir ofta mer ekonomiska val på grund av att de är massproducerade och billigare att hantera. Medan fisk, färsk frukt och grönt kräver en mer kostsam hantering, transport samt snabbare omsättning, vilket gör varorna dyrare.

Men enligt den här studien ska det inte vara så mycket dyrare än man tidigare trott. Forskarna bakom studien inser dock att 1,5 dollar per dag och person, blir 550 dollar (ungefär 3 540 kronor) om året, något som kan vara mycket svårt för många familjer att klara av.

Därför menar de att det är nödvändigt att utveckla att produktionssystem som gör nyttig mat billigare att producera och jämförbar med priset på fabricerad mat. Det kommer göra nyttig mat mer tillgänglig för alla samhällsgrupper och följaktligen sänka vårdkostnader för kroniska sjukdomar som är relaterade till dålig diet.

BUDGETTIPS:Så lagar du billig och nyttig mat

ÄT NYTTIGT: Så näringsboostar du immunförsvaret

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro