ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyttig snabbmat som ger mersmak

Jonas Cramby · 4 Okt 2013
Uppdaterad 19 Dec 2016
Reggev Hummus har funnits på Ringvägen i sju år men känns nästan mer aktuell i dag, skriver Jonas Cramby.

Reggev Hummus har funnits på Ringvägen i sju år men känns nästan mer aktuell i dag, skriver Jonas Cramby. Foto: Urban Brådhe


Jonas Cramby äter på Reggev Hummus & Espressobar – ett hål i väggen med mycket vegetariskt. Gott, enkelt och nyttigt, skriver han.

klar

Artikellänk är kopierad

RECENSION: Reggev Hummus & Espressobar

Detta lilla israeliska hummus-hål-i-väggen har visserligen legat på Ringvägen i sju år men frågan är om de någonsin varit så aktuella som just precis nu? Dels, så klart, på grund av att det israeliska köket hamnat i den kulinariska världens blickar de senaste åren efter att kocken Yotam Ottolenghis startat fem framgångsrika London-restauranger samt släppt två storsäljande kokböcker. Dels för att Reggev Hummus, med sin huvudsakligen vegetariska meny, på något sätt är en del av det nya sätt att tänka på köttätande som börjat gro hos människor.

Kanske behöver man inte definiera sig själv i konventionella termer som vegetarian eller köttätare längre? Kanske behöver man inte ha råångest för att man käkade en drivers dog på vägen hem från krogen i går ­ fastän man precis innan snackade skit om den hemska köttindustrin med sina hippiekompisar. Kanske kan man helt enkelt äta en hållbar, nyttig och smaskig växtbaserad kosthållning för det mesta – för att då och då festa till på en stor, fet jäkla stek?

”Kött ska vara en fest, inte vardag”, har just Yotam Ottolenghi sagt och det låter väl vettigt? Så hur är då vardagsmaten i den lätt bohemiska, svagt ayurvedadoftande lokalen på  Ringvägen då?

Att äta hummus med pita kan ibland vara som att doppa lovikavantar i fönsterkitt men på Reggev Hummus är det en sublimare slags upplevelse. Kikärtsröran är len och mjuk och med små fickor av chilihetta och ligger som en krämig vortex runt den röra du vill ha. För runt 85 kronor kan man välja mellan sex vegetariska/veganska varianter och fyra med kött  där just den som kallas Kött är en perfekt, enkel komposition med hårdstekt kryddig nötfärs och pinjenötter. Underbar.

Shakshuka är en klassisk mellanösternrätt där ägg pocherats i en tomat- och paprikaröra och serveras med färskost samt pitabröd att sleva upp hela härligheten med. Även om rätten är enkel och att jag kanske käkat godare varianter än den på Reggev, så är det en sådan där genial jag-vill-ha-merig rätt att redan är på väg tillbaka.

Kort sagt: Reggev Hummus serverar god, nyttig och billig vardagsmat. Men inte bara det, det är också personligt käk som berättar en historia  exakt de kvaliteter som vi inte är bortskämda med när det kommer till vår snabbmat.

Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro