ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nyupptäckta planeter kan ha massor av vatten – och liv

Metro · 6 Feb 2018
Uppdaterad 6 Feb 2018
En illustration över hur ytan på planeten Trappist-1f kan tänkas se ut.

En illustration över hur ytan på planeten Trappist-1f kan tänkas se ut. Foto: Nasa/IBL


De sju planeterna kring stjärnan Trappist-1 är lika jorden och nu har rymdforskare upptäckt att de kan ha vatten – mängder av vatten. Upptäckten är ett viktigt steg mot att hitta liv på andra planeter.

klar

Artikellänk är kopierad

Andra planeter är inte lika bortskämda med vattentillgång som vår jord – i alla fall inte vad vi känner till. Därför är det banbrytande att astronomer i USA och Europa har upptäckt att planeterna i solsystemet Trappist-1 har goda förutsättningar för att ha just vatten, skriver Nasa.

De sju planeterna upptäcktes förra året och de anses vara nära jorden. Nära betyder i det här fallet 40 ljusår, eller cirka 373 triljoner kilometer bort. Planeterna anses vara steniga och järnrika och är ungefär lika stora som jorden. Alla ligger i den så kallade beboeliga zonen – det vill säga inom ett avstånd från stjärnan där de skulle kunna hysa liv.

Tillsätt vatten i den mixen och forskarna är ett viktigt steg närmare att hitta liv i rymden. Speciellt den tredje och fjärde planeten, Trappist-1d och Trappist-1e, är intressanta då de tros ha vatten i flytande form – en förutsättning för levande organismer. Vissa av planeterna anses kunna ha 250 gånger mer vatten än vad som ryms i jordens hav.

– Helt fantastiskt. Det är verkligen väldigt mycket vatten, säger Simon Grimm, astronom vid universitetet i Bern, till Forbes.

Hela solsystemet Trappist-1 skulle få plats inom planeten Merkurius omloppsbana. Stjärnan är en så kallad röd dvärg och är inte mycket större än planeten Jupiter.
Hela solsystemet Trappist-1 skulle få plats inom planeten Merkurius omloppsbana. Stjärnan är en så kallad röd dvärg och är inte mycket större än planeten Jupiter.

Upptäckten gjordes med hjälp av flera teleskop, både på marken och i omloppsbana, som mätt planeternas ljuskurvor. Genom dessa observationer kunde astronomerna räkna ut planeternas storlek och medeltäthet, vilket gav dem en god bild av vad de består av.

– Medeltätheten ger viktiga ledtrådar om planeternas sammansättning, men säger inget om beboelighet. Men vår studie ett viktigt steg framåt när vi utforskar om de här planeterna kan hysa liv, säger Brice-Olivier Demory, vid universitet i Bern enligt Nasa.

Men en viktig pusselbit saknas fortfarande. Forskarna har fortfarande inte lyckats lista ut om planeterna har syre. Däremot har man lyckats utesluta att planeternas atmosfär skulle bestå av väte eller helium, som skulle vara ett hinder för levande organismer.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro