ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oaklands nya ansikte utåt: MC Hammer

Matilda Bjerlöw · 14 Nov 2012
Uppdaterad 14 Nov 2012
Någon som har undrat var den gamle rapparen Mc Hammer har tagit vägen?

Någon som har undrat var den gamle rapparen Mc Hammer har tagit vägen? Foto: AP Photo


Då: Framgångsrik men hånad rappare i haremsbyxor. Nu: Vandrande, eller snarare dansande, reklampelare för Oakland. MC Hammer är en hejare på att sadla om.

klar

Artikellänk är kopierad

På 80- och 90-talet var han en stor rappare och hans album "Please Hammer don´t hurt´em" var det första i hiphopvärlden att diamantstatus (mer än tio miljoner sålda exemplar).

Han blev stenrik, mycket tack vare hiten "U can´t touch this", men förlorade sedan största delen av sin förmögenhet. Något som Jay Z hånade i Kanye West-låten "So Appalled".

Under sent 90-tal sadlade Hammer om till pastor. Och nu har han bytt bana igen – med besked.

Sedan ett par månader är den gamle hiphop-pionjären Oaklands nya talesperson och jobbar för att marknadsföra staden mot turister, bland annat genom sociala medier och att dansa och spexa på olika tillställningar.

Och inte nog med det – han har även kvickt skaffat sig tre miljoner twitterföljare, skapat en dansvideosajt och den egna söktjänsten Wiredoo, och har börjat föreläsa om marknadsföring på Harvard och Stanford.

– Folk kommer nog bli chockade när de märker vilken tönt MC Hammer egentligen är, har han sagt i Opera Winfrey show. 

För businessweek.com berättar han om hur han halkade in på turistspåret:

– Min familj har bott i Oakland i 60 år och jag älskar att se när det går bra för min stad. Nyligen mötte jag lite turismfolk som sa "Hey, vi behöver hjälp med att marknadsföra Oakland för turister, kan du hjälpa oss?" Och jag sa "Ja, det är klart!", säger han.

Men det är inget lätt uppdrag. Oaklands rykte är nedfläckat av kriminalitet och har ofta jämförts med sin "trevligare granne" San Fransisco. 

– Det är just därför jag sa ja, jag vill hjälpa till att ändra den bilden, förklarar Hammer, som är lite av ett proffs när det kommer till att kämpa mot dåligt rykte.

Han har bland annat blivit hånad i musikvideor, för sin image och sin förkärlek för att sampla från andras låtar.

Businessweek frågar honom även om han har kvar några av sina berömda "hammerpants": 

– Haha, du får titta på American Music Awards på söndag…

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro